Доступність посилання

ТОП новини

У Європі називають вибори в Туреччині демократичними


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Парламентська Асамблея Ради Європи заявила, що вражена тим, наскільки організовано пройшли парламентські вибори в Туреччині. А голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав результати виборів «вражаючою перемогою» турецького прем''єр-міністра Реджепа Ердогана.

Прихильники Партї справедливості святкують перемогу
(epa)
За попередніми даними, правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку отримала майже половину голосів на виборах. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу надіслав лідеру партії, прем''єр-міністру країни Реджепу Ердогану теплі слова привітання. Він назвав його перемогу вражаючою, а самі вибори – важливим моментом для турецького народу в той час, коли їхня країна проводить політичні і економічні реформи. Баррозу нагадав, що прем''єр Туреччини особисто зобов''язався просувати свою країну на шляху до Європи.

А вже прем''єр-міністр Британії Ґордон Браун, говорячи про результати виборів у Туреччині, зазначив: «Я сподіваюся, що вибори наблизять Туреччину до Європи, і я сподіваюся, що турецький уряд буде спроможний продовжувати в країні програму реформ».

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт також висловив упевненість, що вибори в Туреччині наблизять її до Європи. Стабільна і безпечна політична ситуація в Туреччині становить надзвичайний інтерес для Європи, заявив британський міністр закордонних справ Девід Мілібанд.

ПАРЄ дала високу оцінку виборам у Туреччині

Делегація спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи дійшла висновку, що голосування пройшло організовано, там панував порядок і професіоналізм, які свідчать про давнішню традицію демократичних виборів у Туреччині. Спостерігачі зазначають: висока явка турецьких виборців свідчить про те, що люди довіряють демократичному процесу. Представники Парламентської Асамблеї Ради Європи вважають, що центральна виборча комісія і працівники місцевих виборчих округів ефективно впоралися з їхніми обов''язками.

Сам турецький прем''єр Ердоган заявив, що на виборах демократія у Туреччині «успішно пройшла тест» і що він продовжуватиме свою політику щодо Євросоюзу.

Реджеп Ердоган: «Ми будемо продовжувати послідовно працювати у напрямку членства в Євросоюзі, відповідно до цілей нашої республіки. Інтереси нашого народу і бажання кращого життя завжди будуть нашим головним принципом і метою».

Аналітик Вальтер Пош з Інституту ЄС із досліджень безпеки зазначив, що Брюссель має підстави бути задоволеним обіцянкою Ердогана продовжувати переговори про вступ Анкари до Євросоюзу. За словами Поша, цей процес є надзвичайно важливий для розвитку турецької демократії:

Вальтер Пош: «Що є дуже і дуже корисною допомогою, так це перспектива членства, тому що демократичні реформи у Туреччині поєднані з перспективою вступу до Євросоюзу».

Дострокові вибори були викликані тривалою політичною кризою

Дострокові парламентські вибори в Туреччині були проведені, щоб покласти край тривалій політичній кризі в останні місяці. Все почалося з того, що турецький парламент відмовився затвердити на посаду президента країни кандидатуру тодішнього міністра закордонних справ Абдуллаха Ґюля, яку запропонував прем''єр Ердоган. Його опоненти побоювалися, що Ґюль, якого підтримує ісламськи орієнтована партія, може становити загрозу світській державі. З протестами проти кандидатури Ґюля на вулиці вийшли мільйони світськи налаштованих турків. Щоб розв''язати ситуацію, голова уряду скликав тоді позачергові вибори до парламенту.
XS
SM
MD
LG