Доступність посилання

ТОП новини

«Нефосфорне» отруєння львівських рятувальників


Галина Терещук Львів, 23 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – На сьогодні 172 людей, які постраждали від згорання фосфору на залізничній колії на Львівщині, перебувають на лікуванні. Зокрема, рятувальники, які першими прибули на місце катастрофи. Однак їм, як і більшості цивільних громадян з потерпілих районів, не встановлюють діагноз "гострого отруєння продуктами згорання фосфору". Медики виписують потерпілих зі шпиталів переважно з діагнозом "гостре отруєння від випарів невідомого газу" чи якихось шкідливих речовин.

З 15 цистерн з жовтим фосфором, які зійшли з колії 16 липня, до 16 години підняли 11. Решту приберуть упродовж ночі. Їх відправлять назад у Казахстан.

Мобільна токсикологічна група Міноборони не виявила надлишкового вмісту фосфорного ангідриду у повітрі у Бродівському, Радехівському, Буському, Золочівському районах. За результатами досліджень, хімікати не загрожують людям, працівники управління МНС Львівської області навіть рекомендують збирати гриби і їсти продукти у районах, які були визнані забрудненими.

Воду довозять, 1 000 дітей відправили на оздоровлення

Міноборони заявляє, що криза минула. Оптимізмом рясніє офіційна інформація обладміністрації. Однак у 14 населених пунктів й далі довозять воду, а для Буського району, на території якого і зійшли з рейок цистерни, додатково виділять три автомобілі з хлібом.

Тисячу дітей шкільного віку відправили на оздоровлення в інші регіони України. Мали б виїхати і матері з немовлятами, а щодо вагітних жінок — жодної інформації. Загалом планують оздоровити 5 тисяч дітей, але цифра може зрости до 12 тисяч.

Управління охорони здоров’я Львівської обласної адміністрації оприлюднило звернення до населення і журналістів, що «єдиними достовірними джерелами інформації про потерпілих внаслідок аварії є офіційні повідомлення штабу Державної комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації». Управління вважає, якщо людина перебуває у реанімаційному відділенні, це аж ніяк не свідчить про важкий стан потерпілого чи загрозу для його життя. Бо є місця в реанімації, і туди й направляють потерпілих.

Лікарі не встановлюють отруєння від фосфору. Чому?

Уже третій день кількість пацієнтів з підозрою на отруєння продуктами згоряння фосфору не зростає. Але у виписках не у всіх людей із забруднених районів написаний діагноз "гостре отруєння" саме від фосфору.

Жодному з 55 рятувальників, які перебувають у військовому госпіталі Західного оперативного командування, не встановили діагноз "гостре отруєння продуктами згорання фосфору".

Капітан Віктор Михайлівський працював на місці аварії навіть без респіратора. Рятувальники не знали, що в перевернутих цистернах був фосфор. Через день йому стало важко дихати, тиск підвищився, було просто некомфортно.

Найважчий стан був у 2 рятувальників, які першими прибули на місце аварії і від дій яких залежала ліквідація катастрофи загалом. Один з них, Роман Іваськів, каже, рятувальникам лише повідомили, що горить газ. Пізніше Іваськів довідався, що це фосфор. Проте він мав маску і спецодяг. Медики усім пишуть, що у них було отруєння невідомим газом, розповідає він. «Нам сказали, що лікарі не можуть підтвердити, що в крові є фосфор. А радять взяти довідки, що 16 липня ми працювали на місці аварії. Тоді можна додати до справи, бо лікарі не можуть написати»,— каже рятувальник Роман Іваськів.

Лікарі не встановлюють отруєння від фосфору, але лікують саме від цієї токсичної речовини. У рятувальників були відхилення від норм у крові, нирках та печінці. Василь Лафаренко, начальник кардіологічного відділення військового госпіталю, каже, що потерпілих лікують абсорбентом, поліферментними та вітамінними препаратами. Він також стверджує, що рятувальники не були у важкому стані.

«Руками журналістів хотіли людям запудрити мозок...»

З медичних кіл кореспонденту Радіо Свобода стало відомо, що лікарям у шпиталях «рекомендують» не писати діагноз "отруєння від продуктів згорання фосфору". Також у лікарні перебувають 4 журналістів, троє з них лікуються у Києві.

Репортерці «Нового каналу» Світлані Хрущак медики встановили діагноз "гостре отруєння фосфорними парами", але якого ступеня — невідомо. Журналістка каже: «Якби нам сказали, що це небезпечно для здоров’я та життя, то ми б не пішли під цистерни. Руками журналістів хотіли людям запудрити мозок, показати, мовляв, люди заспокойтесь, ось ходять журналісти без респіраторів».

Представники влади, як регіональної, так і центральної, звинувачують журналістів у тому, що вони спровокували паніку серед населення. Тому нині обмежують доступ до інформації.

Водночас у більшості львівських ЗМІ критикується нефахова робота саме влади, зокрема обладміністрації і ради. Керівник останньої Мирослав Сеник навіть не перервав свою відпустку у зв’язку з надзвичайною катастрофою в області. Депутати облради не зібрались на позачергову сесію, щоб допомогти людям, своїм же ж виборцям.
XS
SM
MD
LG