Доступність посилання

ТОП новини

Гостям Євро-2012 можуть запропонувати пожити у сільських хатах


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У передмісті Дніпропетровська хочуть створити культурно-просвітницький центр «Дніпропетровська Січ». Його проект розробила одна із місцевих громадських організацій. Новий об’єкт, якщо проект вдасться втілити в життя, планують показувати гостям і учасникам Євро-2012.

Кінний театр у козацькому стилі, готельний комплекс, центри народних ремесел та фольклору – таким уявляють майбутній культурно-просвітницький центр «Дніпропетровська Січ» розробники проекту, активісти громадської організації «Земля і воля».

Дніпропетровська Січ – туристична «родзинка»

Усе це, за словами голови об’єднання Костянтина Писаревського, мають розмістити на околиці Дніпропетровська – між селищем Ювілейним, містом Підгороднім та озером Леніна у гирлі Самари. Культурно-просвітницький центр, каже пан Писаревський, стане місцем проведення фольклорних фестивалів та виставок, там також можна буде розмістити частину гостей Євро-2012.

Костянтин Писаревський: «Основними спорудами зимівника стануть селянські хати з усіма зручностями (10-15 одиниць), вкриті очеретом, які використовуватимуться для «зеленого туризму». Буде облаштований причал для річкових катерів та трамвайчиків, а також човнів для прогулянок та рибальства».

Для будівництва «Дніпропетровської Січі» ініціатори просять у влади 100 гектарів землі під Дніпропетровськом. Тривалий час територію не використовували у господарських цілях – там навіть немає доріг, тому й збереглася вона майже такою, як її бачили перші козаки-поселенці, засновники містечка Підгороднього.

Відтак міська влада не поспішає відкраювати цю ділянку під культурний центр. Заступник міського голови Підгороднього Григорій Герасименко сказав Радіо Свобода, що проект ще не пройшов обговорення на сесії міськради.

Григорій Герасименко: «Ми ще питання це не розглядали. Воно прозвучало без погодження і втручання міської влади. Детально, щоб роздивитись, треба зустрітись, переговорити, розглянути, чия це земля, і так далі».

Найбільш невдоволені ймовірні конкуренти

Не підтримують ініціативу поки і в інших районах Дніпропетровщини. Нікопольщина, яка вважається серцем козацького краю, бо свого часу тут було аж 5 Запорозьких Січей, має власний проект для розвитку «зеленого туризму».

Співробітник місцевого краєзнавчого музею Мирослав Жуковський вже багато років виношує задум перетворення на туристичну «Мекку» України села Капулівка, де похований кошовий Сірко.

Мирослав Жуковський: «Ставиться питання, щоб доповнити могилу кошового отамана Сірка об’єктами туристично-екскурсійної інфраструктури. Я пропоную, щоб було створено комплекс – будівлі, які мають адміністративне, музейне та культурне значення. Інші пропонують відновити млин. Це ми вважаємо перспективним напрямом.

У громадській організації «Тернівське козацтво», яка діє у Кривому Розі, до проектів, орієнтованих на відродження козацьких традицій, теж ставляться з певними пересторогами.

Заступник отамана Геннадій Дощенко зазначає: «Яким провинно бути козацтво? Не шароварним, а діючим. На даний історичний час, козацтво, яким його пропонують українському народу, у такому вигляді – ми такі класні, ми такі чудові, і ось ми є. І більше нічого. Далі іде економічне підґрунтя цього».

Про економічне підґрунтя свого проекту ініціатори створення «Дніпропетровської Січі» поки не кажуть. Пояснюють – кошторису ще не складали, шукають інвесторів. Не визначили ще й те, яку форму власності матиме майбутній комплекс.

Матеріали до теми:

• Чи буде готова головна транзитна область до Євро-2012? • Дніпропетровськ активно готується до Євро-2012. За стадіон вже не хвилюються... • Євро-2012 присвячується: замість палацу – 5-зірковий готель у Харкові • Поляки переймаються, чи встигнуть вони підготуватися до Євро-2012 • Не пізніше 2010 року Україна отримає 6 суперсучасних стадіонів, на яких відбуватимуться матчі Євро-2012 • Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012
XS
SM
MD
LG