Доступність посилання

ТОП новини

Вирішальна перемога партії Ердогана в Туреччині. Чи продасть Роман Абрамович футбольний клуб «Челсі» і чи покине Лондон? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети коментують тріумф ісламськи орієнтованої Партії справедливості і розвитку на дострокових парламентських виборах у Туреччині. Преса також багато пише про можливе визнання Заходом самопроголошення незалежності Косова цієї осені. Дипломатичний конфлікт між Великою Британією та Росією, на думку багатьох оглядачів, поставив у скрутне становище багатьох російських багатіїв у Лондоні, серед яких і мільярдер та власник лондонського футбольного супер-клубу «Челсі» Роман Абрамович.

Інформуючи про недільні результати дострокових парламентський виборів у Туреччині, впливова лондонська «Файненшел Таймс» назвала їхній результат «вирішальною перемогою Ердогана». Газета пише, що завоювання ісламськи орієнтованої Партії справедливості та розвитку приблизно 340 місць із наявних у меджлісі 550 означає, що «ПСР буде в змозі спокійно створити нову однопартійну владу». Ця ж газета зауважила, що нещодавнє протистояння світськи орієнтованої турецької армії і ПСР принесло останній велику підтримку у консервативних турків-мусульман, які були «впродовж десятків років виключені з політичного життя світською елітою». Разом з тим, «Файненшел Таймс» наводить слова експертів про те, що результати виборів можуть і не вирішити політичної кризи, якщо Реджеп Ердоган «трактуватиме свій мандат дуже широко і відмовиться йти на компроміс у питанні виборів президента країни».

Чимало європейських газет вказують у понеділок на можливість підтримки США та ЄС самопроголошення незалежності сербського краю Косова цієї осені. Британська «Індепендент» цитує Держсекретаря США Кондолізу Райс, яка заявила, що Косово отримає незалежність від Сербії «у будь-якому випадку». Газета вважає, що надії на компроміс із Росією у Раді Безпеки ООН з цього приводу майже немає. «Індепендент» прогнозує, що нестабільна ситуація довкола Косова буде й надалі поглиблюватися.

Німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» резюмує у понеділок, що «США хапаються за план, за яким народне представництво албанців у Косові повинне проголосити в листопаді відокремлення провінції від Сербії і тоді США визнають незалежність держави як доконаний факт». Ця ж впливова німецька газета вважає, що досвід ЄС щодо самопроголошення незалежностей є негативний, і наводить факт Північного Кіпру. «Франкфуртер Альґемайне» також попереджає, що «США з їхніми спробами проводити політику «будівництва нації і держави» не завжди можуть похвалитися успіхами. Європейці мусять добре подумати, перш ніж простягати США руку допомоги», – вважає «Франфуртер Альґемайне Цайтунґ».

Чимало газет продовжують висвітлювати розвиток дипломатичної війни між Великою Британією та Росією. Так, британська «Обзервер» повідомила з посиланням на одного з чільників Кремля, що він мав намір послати доньку до одного з літніх таборів у Шотландії, але тепер передумав, і вона поїде цього разу до Франції. Газета також повідомляє, що багато кремлівських чиновників бояться зростання у Великій Британії проявів «русофобії». «Обзервер» вважає, що «у світлі нещодавнього бойкоту, оголошеного Кремлем британцям, не такими вже й далекими від істини є роздуми про те, чи не захоче російський мільярдер Абрамович продати свій головний британський актив – футбольний клуб «Челсі».
XS
SM
MD
LG