Доступність посилання

ТОП новини

Ціна транзиту


Марічка Набока, Сашко Лащенко

Шлях “із варяг у греки”

Здавна Україна була транзитною державою. Зараз її дороги з’єднують Західну і Східну Європу, Європу та Середню Азію. Але чи завжди таке її геополітичне становище приносить лише плюси? Що Україна одержує, а що втрачає, погоджуючись на перевезення небезпечних іноземних вантажів?

(RadioSvoboda.Ua)
Залізничний транзит

Понад 170 людей, третина з яких діти, залишаються у лікарнях через отруєння випарами жовтого фосфору. Сума ж збитків, завданих аварією на Львівщині, вже перевищила 10 мільйонів гривень. Як вони повинні бути відшкодовані, пояснив експерт Сергій Згурець. Вантаж має бути застрахований до початку транзиту. Але, якщо сторона, з якої будуть стягнені збитки за аварію, визнає суму завищеною, українській стороні доведеться подавати до господарського суду. У той же час такі побоювання експерта відкидає заступник міністра транспорту Володимир Корнієнко:

“Вантаж застрахований, перевезення застраховані, так що в нас не буде збитків.”

Цистерни з фосфором уже завантажили на платформи. І віце-прем''єр Кузьмук запевняє, що їх відправлять за межі України 25 липня. Глава МНС України Нестор Шуфрич стверджує , що вантаж повернуть назад, у Казахстан. Ще раніше директор заводу «Казфосфат» констатував, що у Казахстан везти фосфор сенсу немає. Адже його перекупив перевізник, і тепер він не є власністю заводу.

Отже, минає тиждень після аварії, а чиновники досі по-різному пояснюють, кому ж належить цей вантаж і хто його зрештою має забрати.

Шукаємо винних

Екс-міністр транспорту, а нині заступник глави Секретаріату Президента Віктор Бондар звинуватив працівників Української залізниці у порушенні правил перевезення небезпечного вантажу. Він заявив, що такі вантажі можна транспортувати або взимку, або вночі, бо фосфор самозаймається при температурі вище 30°( у той час як транспортування дозволили за умов 40-градусної спеки). Зі свого боку, заступник міністра транспорту Володимир Корнієнко в коментарі Радіо Свобода відкинув звинувачення пана Бондара:

“Нема таких нормативів, які б забороняли перевезення влітку чи взимку. Умови їх перевезення при підвищеній температурі всі виконані.”

До речі, перевіряти на кордоні справність цистерн у цьому та інших небезпечних іноземних потягах Україна не має права, повідомила Радіо Свобода речниця Мінтрансу Вікторія Бутенко:

“Цистерни замикаються на замок. Ключі від замків зберігаються у відправників та отримувачів небезпечного вантажу, тобто фосфору. Цистерни супроводжував представник експедиторської компанії, тут не було жодних порушень. А представники залізниці можуть бути присутні при огляді і ремонті цистерни.”

Керівник “Укрзалізниці" Володимир Козак заявив, що фосфор, цистерни з яким перекинулися на Львівщині, був неправильно завантажений його власником у Казахстані. адже при перевезенні фосфору в країнах, де літня температура 40 градусів, шар води в цистернах має бути 60 см. У досліджених цистернах він дорівнював тридцяти . Поки що невідомо, чи саме ця вада завантаження була причиною аварії.

Водночас головний залізничник визнав: відповідальність за фосфорну аварію несе і його відомство.

Наркошляхи

“Фосфорний інцидент” – лише один із прикладів транзитних негараздів.

Через Україну транзитом перевозять їжу, товари, газ, зрештою нелегальних мігрантів. Перевозять і наркотики. Виявлений позавчора на Одещині транзитний вантаж героїну коштує приблизно дванадцять мільйонів доларів. Правоохоронці затримали громадянина Туреччини, котрий у подвійному дні трейлера приховав 174 кілограми дурману.

Нелегальні мігранти

Ще один, явний мінус транзитного становища України. Тисячі нелегалів шукають собі кращої долі в інших державах і опиняються тут. Щоб депортувати їх на батьківщину державним коштом, треба близько тисячі доларів на кожного. Минулого місяця Україна підписала угоду, за якою нелегальних мігрантів, що потрапили до ЄС з території України, повертатимуть нам. При цьому ЄС виділятиме Україні гроші на облаштування кордонів, а це десятки мільйонів євро.

“Звуки життя" продовжують досліджувати тему транзиту й довідаються завтра, чи безпечні вантажі з харчовими продуктами, що прямують через Україну.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG