Доступність посилання

ТОП новини

На виборах парламенту Туреччини впевнено перемогла правляча партія. Що далі?


Василь Зілгалов Прага, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Туреччині владна Партія справедливості і розвитку Реджепа Ердогана, яку вважають проісламською, впевнено перемогла на дострокових парламентських виборах, що пройшли в неділю. Більшість електорату проігнорувала застереження опозиції щодо можливого перетворення Туреччини в мусульманську державу в разі перемоги цієї партії. Незважаючи на програму ринкових реформ і про-європейську позицію Партії справедливості і розвитку, все ж військові у цій країні, які є гарантами світських заповітів засновника Туреччини Кемаля Ататюрка, не проявляють підтримки переможцям виборів.

За неофіційною інформацією від наближених до Партії справедливості і розвитку (ПСР) джерел, ця політична сила набрала майже половину голосів виборців, які прийшли до дільниць 22 липня. Тобто, партія матиме близько 340 місць із 550 наявних у турецькому парламенті. Це дає можливість ПСР створити більшість в Меджлісі без участі світської Народно-республіканської партії та Партії націоналістичного руху, які також подолали 10-відсотковий бар’єр і пройшли до парламенту.

Ердоган: «Ми продовжимо наш рух до членства в Європейському Союзі»

Відзначаючи перемогу, під час виступу в Анкарі перед тисячами своїх прихильників уночі з неділі на понеділок, лідер Партії справедливості і розвитку (він же й прем’єр-міністр) Реджеп Ердоган, пообіцяв: «Ми продовжимо наш рух до членства в Європейському Союзі відповідно до намірів нашої країни. Інтереси нашої нації і прагнення до кращого життя завжди будуть нашими дороговказами і нашою метою».

Ердоган також запевнив під час свого виступу в Анкарі, що новостворений уряд у Туреччині діятиме на демократичній, світській і соціально орієнтованій основі.

Відомий турецький аналітик Мурат Акгун в інтерв’ю телеканалу «Ройтерс» зазначив: «Тепер зрозуміло, що ПСР має чітку підтримку більшості турецького суспільства і в результаті партія Ердогана буде почувати себе впевненіше у будь-яких діях. Але я не очікую, принаймні у найближчий час, драматичних радикальних змін у політиці переможців цих виборів». Незалежний експерт із Брюссельського інституту проблем безпеки Вальтер Пош сказав Радіо Свобода з приводу перемоги ПСР на виборах у Туреччині: «Тепер буде час, щоб переконатися, наскільки серйозні і демократичні їхні зобов’язання. До цього ж, на мою думку, вони нічого такого поганого для турецької демократії не зробили».

Євросоюз сподівається на подальші реформи у Туреччині

Перемогу турецької Партії Справедливості і розвитку привітали у європейських країнах. Зокрема, у Швеції та Великій Британії.

На прес-конференції у Лондоні британський прем’єр-міністр Ґордон Браун зазначив: «Я сподіваюсь, що це зблизить Європу і Туреччину. І маю також надію, що турецький уряд буде в змозі продовжити його програму реформ». Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу також тепло привітав успіх ПСР і назвав його «суттєвою перемогою Ердогана».

Армія Туреччини, як вважають експерти, збентежена таким результатом виборів, і тому її офіційної реакції ще не було. Що ж до фондових ринків, то вони прореагували на такі результати виборів позитивно.
XS
SM
MD
LG