Доступність посилання

ТОП новини

«Європейський центр із прав ромів» критикує Україну. Інтерв’ю із Земфірою Кордун, яка представляє українську ромську громаду


Богдана Костюк Київ, 23 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський центр із прав ромів критикує держави Центрально-Східної Європи за погіршення життя ромських громад. Серед цих держав і Україна, адже Центр отримує від українських ромів чимало звернень і прохань допомогти. Йдеться про тиск з боку місцевої влади, про складнощі з поселенням і проблеми з освітою, розповіла Радіо Свобода Земфіра Кордун, яка представляє Україну в Європейському центрі із прав ромів.

- До нас дуже багато поступає прохань про допомогу з усіх регіонів України, наприклад, про випадки нічних обшуків місцевими правоохоронцями поселень або ж помешкань, де живуть роми. При цьому міліціонери не пояснюють причин своїх візитів. А трапляється, що міліція приїздить, вантажить в автобуси місцевих ромів і відвозить у відділок, знову ж таки нікому нічого не пояснюючи. Там у ромів беруть відбитки пальців. Фотографують і заносять інформацію у базу даних. А нещодавно була інформація з Кременчука: там у ромів, які були за кермом, відбирали автомобілі, ставили їх на штраф-майданчики і вимагали гроші, коли люди приходили за своїми машинами. Дітей не приймають у школи, бо це ромські діти. В Україні, і не тільки в Україні, продовжує жити стереотип, що роми – це крадії, наркобарони.

Радіо Свобода: Як реагує і Європейський центр із прав ромів, і міжнародні правозахисні інституції на проблеми ромської громади в Україні?

- Коли ми розповідали про міліцейське свавілля щодо ромів в українських судах, там відповідали: «Що ви тут розповідаєте. Це неправда!». А коли ті самі факти ми повідомили Європейській Комісії та Європейському центру з прав ромів, нам казали, що якщо Україна «проковтне» такі речі, можемо звертатись до Європейського суду з прав людини. Зазначу, що у багатьох європейських державах життя ромів аж ніяк не солодке і щасливе, їх там теж утискують. Але, скажімо, у Румунії чи Франції роми звертаються до суду і відстоюють свої права. Держави Євросоюзу здійснюють програми підтримки ромів. Є країни, які взяли участь у Європейській ромській декаді, що її ініціювали Світовий банк та Інститут відкритого суспільства. Декада передбачає навчання, працевлаштування, соціальну підтримку ромів.

Земфіра Кордун, яка представляє Україну в Європейському центрі із прав ромів в інтерв’ю Радіо Свобода також наголосила, що допоки Україна придивляється до подібних міжнародних ініціатив, її громадяни — роми — й далі потерпають від свавілля корумпованих чиновників та правоохоронців.
XS
SM
MD
LG