Доступність посилання

ТОП новини

«Пам''ять без кордонів». Молоді українці впорядковують цвинтарі своїх земляків у Польщі


Єва Поштар Варшава, 24 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Молоді волонтери в рамках акції «Пам''ять без кордонів» упорядковують українські цвинтарі у Люблінському воєводстві в Польщі. У цей регіон, з якого 60 років тому комуністична влада Польщі виселила українських мешканців на північ та захід Польщі, прибула молодь з Києва, Черкас, Полтави, Одеси, Львова та Луцька. Що спонукало їх повернутися на могили своїх земляків?

Українські волонтарії наводять порядок на цвинтарях своїх земляків на Холмщині
(За офіційним сайтом села Мірче)
(За офіційним сайтом села Мірче)
Внаслідок операції «Вісла», організованої польськими комуністами 60 років тому, на території Холмщини майже не залишилось українців. Про трагедію цих земель свідчать спорожнілі й зруйновані церкви та цвинтарі. Молодіжну акцію впорядкування цвинтарів у Польщі українці започаткували 5 років тому. Нинішнього року 20 молодих осіб з України наводять порядок на могилах своїх земляків на 6 цвинтарях у селах Грубешівського району, що у польсько-українському прикордонні, поблизу українського міста Нововолинська.

«Нас багато єднає»

Голова Товариства «Пам''ять без кордонів» організатор та учасник акції Сергій Годлевський каже, що упорядкування могил — це дуже вдалий урок патріотизму. Він добре знає складну історію цього регіону, однак вона не стала на перешкоді цій акції. Годлевський вражений приязним ставленням до українських волонтерів з боку польської влади. Їм ніхто не перешкоджає.

(За офіційним сайтом села Мірче)
Учасників акції "Пам"ять без кордонів" відвідав Люблінсько-Холмський православний владика Авель.
(За офіційним сайтом села Мірче)
Голова місцевої ради села Мірче Лєх Шопінський доклав зусиль, щоб молоді українці мали змогу таборувати у місцевій школі. Він вважає, що українці мають право, навіть обов’язок, повертатись на могили своїх батьків та дідів, тому що у цьому районі віками жили разом два народи — українці та поляки. «Трагічна історія не повинна впливати на наші теперішні стосунки. Нас багато єднає»,— наголошує Шопінський.

Молоді учасники акції «Пам''ять без кордонів» двічі проводили у селі Мірче вечірки за участю польської молоді, місцевих влад, польських українців. Почесним гостем у них був православний владика Авель із Люблинсько-Холмської єпархії. Саме цій єпархії належать покинуті українські цвинтарі Холмщини.

В розмові з Радіо Свобода голова Товариства українців Любліна Григорій Купріянович сказав, що найважливіше для польських українців є те, що у своїй роботі, яка має на меті збереження історичних пам’яток Холмщини, вони відчувають реальну допомогу з боку України. Акція «Пам''ять без кордонів» проходить за фінансовою підтримкою Волинської державної адміністрації та мерії Луцька.
XS
SM
MD
LG