Доступність посилання

ТОП новини

Україна на вівторок не має даних про свою причетність до викритої в Ізраїлі мережі торгівлі людськими органами


У понеділок поліція в Ізраїлі повідомила, що викрила мережу торгівлі людськими нирками, які за обіцянки грошей вилучали в ізраїльських донорів на території України.

Міністерство внутрішніх справ України перевіряє таку можливість, сказав заступник міністра Микола Куп’янський.

Служба безпеки України погодилась за потреби надати ізраїльським правоохоронцям допомогу в цій справі, а тим часом має інформацію, що серед затриманих немає громадян України, повідомила прес-служба СБУ.

А Міністерство охорони здоров’я не отримувало звернень від правоохоронців обох держав по інформацію щодо торгівлі людськими органами, заявила прес-служба МОЗ. Там переконані, що трансплантація органів в Україні здійснюється тільки в законодавчо визначеному порядку, який забороняє торгівлю органами.

У понеділок поліція в Ізраїлі повідомила, що викрила мережу торгівлі людськими нирками, які за обіцянки грошей вилучали в ізраїльських донорів на території України.

У цій справі затримали дев’ять громадян Ізраїлю, заявив у Єрусалимі речник поліції Мікі Розенфельд.

Мережу викрили, коли до поліції звернулася жінка зі скаргою, що їй не заплатили обіцяну суму в 30 тисяч доларів за нирку, яку їй вилучили в Україні.

Вона погодилася на таку операцію в відповідь на оголошення, які друкували в ізраїльській російськомовній та арабськомовній пресі.

На думку поліції, на ці оголошення могли відгукнутися десятки людей. Наразі встановили кількох із таких донорів за гроші.

Ізраїль дозволяє трансплантацію органів від анонімних донорів або від родичів, але забороняє торгівлю ними в самій країні.

Водночас ізраїльське законодавство не містить прямої заборони своїм громадянам займатися торгівлею органами за кордоном. Тому, на думку юридичного радника Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю Меїра Бродера, яку навело агентство «Асошієйтед Прес», затриманих, можливо, доведеться відпустити.
XS
SM
MD
LG