Доступність посилання

ТОП новини

Цистерни із жовтим фосфором на Львівщині підняли


Тетяна Ярмощук Київ, 24 липня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На восьмий день після техногенної аварії на Львівщині, усі 15 цистерн із жовтим фосфором підняли. Завтра вранці протяг із небезпечним вантажем планують відправити до Казахстану.

Цистерни з фосфором до Казахстану транспортуватимуть із посиленими нормами безпеки, каже директор департаменту безпеки Міністерства транспорту України Юрій Гержот:

“По-перше, це зниження руху потягу, він піде в обхід великих міст. А вантаж буде розділений: той, де цистерни пошкоджені, і той, де ні”.

А Генеральний директор “Укрзалізниці” Володимир Козак поїхав до Москви затверджувати маршрут цистерн із жовтим фосфором територією Російської Федерації. Добро на транзит Росія вже дала.

Пошуки ж винуватців аварії тривають. Раніше міністр транспорту та зв’язку Микола Рудьковський заявляв про несправність цистерн, в яких перевозили небезпечну речовину. Втім, казахська сторона звинувачення відкидає. Управляючий директор “Казфосфату”, компанії, якій належали цистерни з фосфором Кайрат Шобтаков:

“Ми визнаємо, і не приймаємо звинувачень з боку України щодо технічної несправності цистерн. Вантаж з жовтим фосфором перевозилися в таких цистернах, які є технічно справними”.

Тим часом, у лікарнях Львівщини і далі перебувають близько 170 постраждалих, третина з яких – діти. Попри запевнення експертів про нормалізацію ситуації, люди й надалі налякані. Керівник Львівської обласної адміністрації Петро Олійник у провокуванні паніки звинувачує першого віце-прем’єр-міністра Олександра Кузька:

“Була допущена дуже велика помилка. Я дуже поважаю Олександра Кузьмука, але у першу мить, коли він сказав, що це другий Чорнобиль, відразу почалася неадекватна реакція”.

Фахівці зазначають: після ліквідації наслідків аварії, моніторинг екологічної ситуації у регіоні здійснюватимуть ще протягом року. Заступник керівника екологічної інспекції Віктор Черевко:

“Буде пробурено кілька артезіанських спостережних свердловин, де проводитиметься моніторинг за можливим розповсюдженням (фосфора), чи тими показниками, що були у ґрунтових водах”.

Минулого понеділка в Буському районі Львiвської областi зiйшли з рейок 15 цистерн iз жовтим фосфором, які слідували транзитом через Україну з Казахстану до Польщі. Шість із них загорілися.

В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, в яких проживає 11 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG