Доступність посилання

ТОП новини

Новий формат спілкування з виборцями кандидатів від Демократичної партії у США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У місті Чарльстон, Південна Кароліна, зійшлися кандидати у президенти Сполучених Штатів від Демократичної партії і провели публічні дебати нового формату. Вони відповідали на запитання, які виборці знімали на відео і пересилали через популярний вебсайт Ю-Тюб.

Робилося це так: виборці надіслали понад 3 тисячі запитань, а з них відібрали кілька десятків найцікавіших і показували ті сюжети на велетенському екрані в актовому залі військової академії «Цитадель», де відбувалися дебати. Хоча формат був новий, кандидати були ті самі – семеро чоловіків і одна жінка, Гілларі Клінтон, всі сенатори нинішні й колишні плюс один губернатор штату. Це Білл Річардсон, колишній посол в ООН, нині губернатор Нью-Мексико.

Запитання з боку виборців були подекуди цікавіші від кандидатських відповідей. Один хлоп з Каліфорнії запитував, чи збираються кандидати обстоювати права власників вогнепальної зброї, причому розмахував автоматом М-16, називаючи його своїм «бебі». Батьки, ополакуючи загибель свого сина в Іраку, запитували, коли звідти виведуть американські війська. Атеїст із Сан-Франциско цікавився, як ставляться кандидати до принципу відокремлення церкви від держави. Молода леді прохала роз’яснити, який сенс кандидати вкладають у термін «ліберальний політик».

Кандидати ставилися до запитань виборців вельми обережно, вони маневрували навколо тих запитань так, ніби опинилися на замінованому полі.

Ніхто з них не хотів, щоб його називали лібералом

Сенатор Гілларі Клінтон, наприклад, стверджувала, що вважає себе не ліберальним, а «прогрестивно поміркованим» діячем. Не пояснюючи, яка різниця між двома поняттями, вона сказала лише: «Я хотіла б викласти свою позицію народові... і сподіваюся, що мені віддадуть належне». Їй таки віддали. Згідно з бліц-опитуванням громадської думки одразу після дебатів, пані Клінтон опинилася на останньому місці серед кандидатів за рівнем популярності. Люди підозрюють її у нещирості.

Найсміливішим показав себе Майк Грейвел, колишній сенатор від Аляски. Йому нема чого втрачати, бо його популярність ледь-ледь вище рівня підлоги. Взявши на себе роль народного трибуна, Грейвел критикував суперників-демократів, яким значно більше поталанило щодо збирання коштів на виборчу кампанію.

Грейвел казав, що «минулися часи, коли Демократична партія захищала інтереси трудящих, але Клінтони та інші продали Демократичну партію Волл-Стрітові. Подивіться, яку силу-силенну грошей збирають Хілларі Клінтон, Барак Обама, Джон Едвардс. Це все вони мають від багатіїв, від банкірів. Ці люди дали вам те, що маєте сьогодні. Будь-ласка, прокиньтеся», - патетично закликав колишній сенатор, не боячись, очевидно, ярлика «ліберала».

Справді, президентські вибори відбудуться аж у листопаді наступного року, але сенатор Обама, якого ще не висунули кандидатом демократів, устиг зібрати запаморочливу суму на свою виборчу кампанію – 32 мільйони доларів. Втім, якщо йдеться про обвинувачення щодо «запроданства» партії багатіям, то варто нагадати, що згідно з законом навіть супер-багатій не має права жертвувати кандидатові більше, ніж 4600 доларів.
XS
SM
MD
LG