Доступність посилання

ТОП новини

МЕДІЙНЕ ШАХРАЙСТВО


Леся Штогрин, Олександр Лащенко Нові технології та нові можливості... для шахраїв /images/photo/TV_Matusevicha_220.jpg (RadioSvoboda.Ua) Телевізор вже давно став членом більшості українських родин – з ним вечеряють, снідають і проводять одинокі вечори. З мобільним телефоном – та ж історія – ця іграшка, а інколи необхідна річ – майже всюди супроводжує українців, не залежно від віку. Такі близькі і звичні нам речі – останнім часом слугують чудовим способом заробітку для спритних і кмітливих шахраїв. Оператори мобільного зв”язку підрахували – що місяця до їхніх інформаційних центрів надходить більш ніж п”ять тисяч повідомлень про спроби шахрайства. З кожним місяцем ця цифра стає більшою. Що зробити для того аби не поповнити ряди ошуканих? І як вміють обдурювати через мобільний телефон та телебачення.

Несподівано почути, що саме вам пощастило і саме ви виграли супер-приз, звісно приємно. Але про реальність такого подарунка долі варто замислитись. Такі обіцянки отримані через мобільний телефон – найпоширеніший спосіб шахрайства. Далі, за сценарієм, для отримання виграшу вас просять зробити лише маленьку дрібничку: придбати кілька карток поповнення рахунку (зазвичай на великі суми) і повідомити конфіденційні коди, написані на зворотному боці карток. І доки ви чекаєте на приз, авантюрист збільшує суму на власному рахунку, завдяки люб”язно наданим вами кодам.

З кожним роком шахраї стають все винахідливішими, констатує Микола Рощин, провідний фахівець МВС, полковник міліції, але найгірше, що покарати винних у таких ситуаціях дуже важко.

“Щодня когось обдурюють. І це при тому, що, зрозуміло, до міліції не всі ошукані звертаються. Видів шахрайств з кожним роком стає все більше. Тенденція до цього йде. І чим багатші будуть люди, тим більше їх обдурюватимуть.. Централізовано поки що до заходів проти шахрайства не вдаються. Взагалі дуже важко людину втримати від такого. Якщо вона хоче грати в вікторину, наприклад, і їй цікаво, як її втримати? Зазвичай обдурюють не на великі суми. Якщо обдурили на суму до 600 гривень – у порушенні кримінальної справи відмовляють. Нам нема сенсу — люди будуть працювати і витратять стільки грошей, а толку з тих шестисот гривень...”

Нині на телебаченні, радіо, за допомогою мобілок проводять безліч різноманітних акцій. Як відрізнити шахрайство від серйозних пропозицій? Киянин Анатолій є організатором благочинних акцій для дитячих притулків. Перший крок, запевняє він, зробити телевізійний рекламний ролик. Другий – знайти надійну фінансову установу, яка б насправді змогла перераховувати гроші в потрібне місце.

“Ми збирали гроші для притулків. У рекламі вказували номер. Люди відсилали на нього см – повідомлення і таким чином перераховували гроші. Цим займалась державна фінансова організація. Вона слідкувала за тим, щоб гроші потрапили до місця призначення”.

“Ах,обмануть меня не трудно, я сам обманываться рад”, — писав О.С. Пушкін. Досі чимало людей самі залюбки потрапляють на гачок, зазначає адвокат Тетяна Монтян, радячи, як не вскочити у халепу.

“Не хочеш – не дзвони. Люди самі повинні вміти ворушити мізками. Але наші люди, на жаль, не дуже критично ставляться до реклами. Звісно, скрізь зобов”язані надавати всі дані. Але у нас навіть банки до недавнього часу не казали правду про свою відсоткову ставку. Розумієте, якщо досі є люди, які вірять, що можна схуднути щось з”ївши, ну, таких людей у кожному суспільстві близько десяти відсотків... Звісно, такий величезний ринок не може залишитися без своїх шахраїв. Але юридично довести шахрайство вкрай важко. Треба критичніше ставитися до всього цього маразму, який рекламується по телебаченню”.

США, як кажуть, – "країна великих можливостей". І великих шахраїв? Американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн запевняє: винахідливість американських шахраїв вражає . Як і бажання американців стати заможними всього за один день.

Слухати:



Це тільки у радянські часи по телебаченню була практично ОДНА вікторина, в якій мали змогу брати активну участь глядачі. Програма “Що? Де? Коли?” пропонувала тоді і питання знавцям поставити, і позмагатися за цікаву книжку. Зараз і на телебачення, і на радіо, і через смс- повідомлення ви може долучитися до найрізноманітніших вікторин, розіграшів та опитувань. В одній із вікторин на брала участь киянка Наталка:

“Була вікторина на одній із радіостанцій, присвячена 14 лютому – дню всіх закоханих. Суть така: хлопець говорить освідчення в коханні. Вони роблять з цього ніби кавер- версію і дають мені послухати у трьох різних варіантах. І я маю впізнати голос мого коханого. Я впізнала – нам пообіцяли приз. Маленькі подаруночки і картку з десятивідсотковою знижкою на покупки в одному з магазинів. Подарунки ми забрали – а от картки не було. Нам сказали – шукайте. Мала бути десь у вас. Звісно, після цього бажання щось шукати у нас уже не було”.

У Кримінальному кодексі є стаття сто дев’яноста, що так і називається “Шахрайство”. Вона визначає покарання за “заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство)” – штраф або виправні роботи на до двох років. А, наприклад, за шахрайство, “вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки”, можна опинитися у в’язниці на термін від трьох до восьми років. Але хоча стаття у Кодексі є, нормативних актів у боротьбі із шахраями бракує. Це одна з причин того, що жертви шахраїв рідко звертаються по допомогу. А щоб відрізнити, чи то на телебаченні, чи то у смс-ках, де вас дурять шахраї, а де чесна акція, чітких критеріїв немає. Основне пам»ятати: у всьому має бути логіка, потрібно до кінця знати і чітко розуміти всеь механізм виграшу. Просто так буває лише сир у мишоловці.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG