Доступність посилання

ТОП новини

Як розбудовуватимуть Дніпропетровськ


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 25 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - За найближчі 20 років Дніпропетровськ має стати справді комфортним і презентабельним європейським містом, зі зручним транспортом, широкими дорогами, новими будинками, вокзалами та розважальними комплексами і вп’ятеро довшим метро. Усе це передбачає Генеральний план розвитку міста. Сьогодні його проект ухвалили депутати міськради. У щойно затвердженого документа вистачає вже і прихильників, і критиків.

Проект ГЕНПЛАНУ
(RadioSvoboda.Ua)
На розробку Генплану розвитку Дніпропетровська фахівці витратили чотири роки. Останній рік тривали узгодження з депутатами і спеціалістами. З ухваленням документа, може, ще зволікали б, якби не «Євро-2012». Про це заявив міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба. Він сьогодні спеціально приїхав до рідного міста на затвердження Генплану.

Як виглядає, найбільше новим планом розвитку Дніпропетровська задоволені його автори, спеціалісти київського інституту «Дніпромісто». Кажуть, врахували все: і очікуване впродовж 20-ти років зростання населення майже на 200 тисяч, і переорієнтацію оборонної промисловості на задоволення потреб населення, і розвиток транспортної системи.

Місто ростиме вгору

Особлива гордість розробників — це те, що місто більше не розповзатиметься вшир, а ущільнюватиметься і ростиме догори за рахунок висоток. Директор інституту «Діпромісто» Юрій Білокінь наголошує, що подальший розвиток міста намічається тільки в існуючих адміністративно-територіальних межах, без експансії на навколишні сільськогосподарські угіддя.

Розробники запевняють, що Генплан розв’яже більшість проблем розвитку міської інфраструктури. Попри це вже є критики нового проекту. Приміром, дніпропетровські «зелені» заявили, що фахівці не запланували збільшення зелених зон. І це при тому, що у Дніпропетровську їх і так на третину менше від норми. Це турбує і депутатів із Блоку Лазаренка, зокрема, представника фракції в міськраді Володимира Шабаліна. До 200-річчя міста було створено 200 скверів і зелених куточків, нагадує він. «Може, до «Євро-2012» ми 2 тисячі 12 зелених куточків зробимо?» — запитує депутат.

Такі балки будуть забудовувати
(RadioSvoboda.Ua)
Громадського обговорення плану не було. Чому?

Дивує депутатів і те, що план розвитку Дніпропетровська на два десятиліття вперед весь час обговорювали у вузькому колі. Відкритих громадських слухань так і не провели. Навіть сьогодні, на презентації, пресі не дозволили знімати схеми й плани розбудови.

Колишній головний архітектор Дніпропетровська Ігор Богданов вважає, що широке обговорення й висвітлення Генплану є необхідним.

«У різних містах Європи Генеральний план видають як відкриту інформацію. Тоді інвестор зможе побачити матеріали, дізнатись, що хочуть збудувати на тій чи іншій ділянці, оцінити свої можливості й ухвалити правильне рішення»,— наголошує архітектор.

А втім, фахівці вже зараз кажуть, що Генплан розвитку Дніпропетровська не почнуть втілювати в життя одразу. Він ще має пройти спеціалізовану експертизу. На додаток до нього мають ухвалити ще цілу купу документів, зокрема, окреслити так звані «червоні» лінії в місті. Усе це обійдеться ще у півтора мільйона гривень. Гроші, користуючись нагодою, попросили у міністра регіонального розвитку.
XS
SM
MD
LG