Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечні автобуси, бо залізнична подорож стає нереальною


Ярослав Гребенюк Луганськ, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щороку на дорогах Криму трапляються аварії автобусів далекого слідування. В них гинуть десятки людей, проте пасажири змушені обирати не безпечні поїзди, а саме автобуси.

За попередньою інформацією, відмовили гальма автобуса марки «Кароза», що перевозив людей з Умані на відпочинок до Ялти, він “не вписався” в поворот і на високій швидкості правою стороною «притерся» до кам`яної огороджувальної стіни. Вона здирала бік автобуса разом із пасажирами. Кілька людей випали на дорогу.
(mns.gov.ua)
Тиждень тому на трасі Сімферополь-Алушта розбився автобус, що їхав на курорт з Умані. Загинули 7 осіб, більше 40 були поранені.

Однак подібні автобуси, заповнені вщент, як і раніше, щодня вирушають з Луганська до Криму. Люди воліли б їхати потягом, але такого варіанту дістатись до моря у них просто немає.

Пасажирка Юлія Пащенко розповідає, що квитки можна брати за 45 діб. Коли наприкінці 45-ої доби вона брала квитки, то їх уже не було в касах . Тобто люди, які вирішують вирушити у відпустку за 2-4 тижні, просто не можуть купити квитки на на поїзд. Їм не продадуть.

Два офіційні автобусні маршрути до Криму починаються на луганському автовокзалі. Там картина така сама. Ось типова відповідь довідкової автовокзалу:

«До Ялти? Звісно, ходять автобуси. Повна вартість квитка – 115 гривень 78 копійок. Автобус м’який, комфортабельний. Білети краще брати заздалегідь – у будь-якій касі, цілодобово. Бо викупають за 30 днів уперед. Так що під’їжджайте і беріть квитки».

Тим часом паркани та стіни будинків міста рясніють оголошеннями про відправлення автобусом до Криму і навіть до Чорноморського узбережжя Кавказу. Поїздка дорожча за залізничну майже удвічі.

«Сочі кращі,ніж Крим»

Менеджер одного з туристичних агентств розповідає, що їхня фірма їздить мікроавтобусом «Мерседес», з кондиціонером, з сидіннями, що відкидаються. В обидва боки 220 гривень, в один – 130. Їздять у Сонячногірське, через Сімферополь. Також є рецс до Сочі. «У Сочі все дешевше, ніж у Криму, і природу не порівняти з Кримом. Ми вже другий рік людей возимо», – розповідає менеджер.

Державна інспекція на автомобільному транспорті у Луганській області констатує, що під час сезону частина автобусів працює без ліцензій. Це означає, що машини могли не пройти перед рейсом технічного огляду, а водії – медичного.

Зустрічаються і грубіші порушення. Співробітник Державної інспекції на автомобільному транспорті у Луганській області Микола Гуменюк розповідає, що під час операції "Автобус-2007" виявили 28 випадків, коли водій керував автобусом у нетверезому стані. Майже щодня на ліцензійному транспорті виявлялось два таких випадки, каже Гуменюк.

Але інспекція може вплинути лише на перевізників-порушників, хто є суб’єктом підприємницької діяльності. Вони сплачують штрафи до 1700 гривень. Ті ж порушники, хто працює на маршрутах по-піратськи, не можуть бути покарані автоінспекцією.
XS
SM
MD
LG