Доступність посилання

ТОП новини

Європенсії у польському селі


Єва Поштар Варшава, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польське село щораз більше цікавиться європейськими пенсіями. Фермери старшого покоління після передачі своєї землі молодшим, хочуть відпочити від важкої роботи за гроші Євросоюзу.

Досі у Польщі призначили європенсії 50-ти тисячам фермерам. Зараз почався черговий етап складання пенсійних заяв. За офіційними даними, від початку акції, тобто упродовж місяця, польські фермери вже подали до державного Агентства реструктуризації та модернізації сільського господарства 5 тисяч заяв.

Речник Агентства реструктуризації та модернізації сільського господарства Радослав Іванський в інтерв''ю Радіо Свобода розповів: «Акція надання європенсій розрахована на фермерів, які майже досягли пенсійного віку і готові віддати чи продати свою землю іншому фермеру з метою збільшення його земельного фонду. Отже, головне завдання акції – сприяти поліпшенню конкурентноздатності та прибутковості польських фермерських господарств.

За офіційними даними, дотепер у Польщі, внаслідок цієї акції, до інших рук перейшло півмільйона гектарів землі.

На найближчі 5 років польський уряд призначив понад два мільярди євро для виплати фермерам європенсії. 75 відсотків від цієї суми – фонди Євросоюзу.

Європенсія лише до 65-ти років, далі – державна

Щоб польський фермер отримав європенсію, йому має виповнитись 55 років, він повинен працювати 10 років на селі і за цей час сплачувати внески на соціальне забезпечення. Європенсію польський фермер отримуватиме впродовж 10-ти років, до часу, коли досягне пенсійного віку 65 років. Потім він отримуватиме звичайну державну пенсію.

Якщо польський фермер віддасть свою землю мінімальною площею до 10 гектарів, отримає європенсію близько 230 євро на місяць. Коли дружині фермера виповнюється 55 років, вона також отримує європенсію в розмірі близько 150 євро.

Радіо Свобода запитало польських фермерів, як вони оцінюють євро-пенсії. Дружина фермера із села Мрочно на півночі Польщі Габріела Мілевська зазначила: «Хочемо передати свою землю дочці. Це тому, що я хвора, чоловік уже похилого віку. На мою думку, хай прийдуть молоді люди, в яких більше сил до роботи, ніж у нас. Вони матимуть більші можливості розвитку, вони сміливіші, ніж ми. Ми ніколи не брали банкових кредитів».

Землю потрібно продати чи передати особі із сільськогосподарською освітою

Згідно з законом, щоб отримати європенсії, подружжя Мілевських має передати свою землю людині із сільськогосподарською освітою. І тут вони зустрілись із серйозною проблемою. Їхня дочка закінчила загальноосвітній ліцей.

Габріела Мілевська: «У наших сусідів подібна проблема, як у нас, бо в сусіда технічна освіта. Тому також і вони не можуть здати своєї землі. Однак маю надію, що нам все-таки вдасться отримати європенсію».
XS
SM
MD
LG