Доступність посилання

ТОП новини

“СИНДРОМ” СТРІЛОЧНИКА


Марічка Набока, Сашко Лащенко /images/photo/Skniliv_vryatuvalis_220.jpg Врятувалися! Але цей день забудеться не скоро... (Ukrinform) Завтра 27 липня — п’яті роковини Скнилівської трагедії. В історії незалежної України було немало трагедій, остання з яких – Львівська. “Звуки життя” спробують дізнатися, хто за них був покараний - виконавці-“стрілочники”, чи справжні винуватці.

Не винні ми! Він сам вибухнув! Чи знайдуться справжні винуватці “фосфорної” аварії?

Україна відправила потяг із фосфором назад до Казахстану на одинадцятий день після аварії на Львівщині. Мешканці сіл, розташованих поблизу місця фосфорної аварії, й досі бідкаються, що влада так і не перевірила,чи не забруднений ґрунт або колодязі. Але мінеральну воду вже завезли, люди потроху заспокоюються. Галина Степанівна, що живе в Ожидові, розповідає, що в людей з її села не купують ні свиней, ні корів – бояться.

Після фосфорної аварії та інцидентів, що траплялися на українській залізниці раніше, частина експертів констатувала: безпека перевезень в Україні не на гідному рівні. Розглядаючи наслідки інциденту з фосфорним потягом, Віктор Янукович пообіцяв розібратися з кадрами на Укрзалізниці. Щоправда, жодних прізвищ Прем’єр при цьому не назвав.

Про те, що за надзвичайні події, які сталися в Україні останнім часом ніхто не відповідає, заявив екс-міністр транспорту, а нині заступник керівника Секретаріату Президента Віктор Бондар:

“Всі аварії, які відбуваються, не мають на сьогоднішній день відповідальних. Причому відповідальних не просто “стрілочників”, а відповідальних на рівні заступника начальника місцевої залізниці по колійному господарству, на рівні Укрзалізниці центральної, на рівні заступника”.

Міністр транспорту Микола Рудьковський поки не писав заяву про звільнення з посади. "Я вважаю, що ставити питання про відповідальність можна після того, як ми завершимо технічну експертизу і слідство", — сказав міністр.

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи: - Не було такого випадку, щоб вища посадова особа була серйозно покарана за таку страшну історію. Навіть відставок людей, які відповідають за стан речей у міністерстві чи відомстві, не було.
Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи, впевнений, що і в аварії на Львівщині покарають лише “виконавців-стрілочників”:

“Нема підстав думати інакше. У нас немає традиції розслідувань громадських, це завжди бере на себе держава, а вона не схильна карати своїх посадових осіб, особливо вищих чинів. У будь-якій іншій країні міністр транспорту вже давно пішов би у відставку. ”

Пілоти покарані. А хто ще?

Цей кадр знає вся країна
(Ukrinform)
П’ять років тому бойовий винищувач СУ-27 упав прямо на мирних глядачів авіа-шоу. На відміну від “фосфорної аварії”, яка обійшлася без людських жертв, у Скнилові загинули сімдесят сім людей. Основними винуватцями катастрофи винищувача СУ-27 у Скнилові суд зрештою визнав пілотів.

У липні 2005 року Військовий апеляційний суд Центрального регіону визнав винними в трагедії пілотів літака і декілька військових середньої ланки. Володимир Топонар, який керував винищувачем Су-27, був засуджений до чотирнадцяти років позбавлення волі і штрафу 7,2 мільйонів гривень. Чотири пілоти перебувають в колонії № 115 в Київській області.

Стефан Козак, голова громадської організації "Скнилівська трагедія”, наполягає: винні не лише льотчики. Винні генерали, відповідальні за організацію польотів, винна міська влада, що давала дозвіл на проведення авіа-шоу. Більше того, стверджує голова "Скнилівської трагедії”, деяких генералів не тільки не покарали, їм підвищили звання і перевели на вищі посади:

“Генерал-майор Онищенко організував це шоу, у нього руки по лікті в крові, а він зараз є заступником всієї авіації України. Напевно, лише в Україні військові ідуть в тюрму і їх не позбавляють звань... І виходять вони з тюрми і користуються всіма пільгами”.

Військовий експерт Вадим Гречанінов вважає, що головним винуватцем таких надзвичайних інцидентів, як Скнилівська катастрофа, є влада та її представники, їхній непрофесіоналізм, безвідповідальність та безкарність:

“Кузьмук керував усім навчанням, коли ракета влучила в літак. Його знімають з посади міністра, і він робиться депутатом Верховної Ради, я думаю для того, щоб його від суду відвести. А пілотів у Скнилові судили”.

Дві трагедії, дві страшні катастрофи – у Скнилові та на військових навчаннях. В обох загинули люди. Але можновладці на лаві підсудних не опинилися і, ймовірно, вже не опиняться. Кого звинуватять у “фосфорній” аварії, ще невідомо. Але високі посадовці своєї вини в ній поки що не бачать.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG