Доступність посилання

ТОП новини

Античне місто Помпеї і вулкан Везувій


Наталка Кудрик Рим, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Південні краєвиди Апеннінського півострова біля Неаполя неможливо уявити без величної палаючої гори, де криється вулкан Везувій. Це найвідоміший вулкан європейського континенту. За тисячі років існування Везувій приніс чимало трагедій і одна з найбільших – знищення давньоримського міста Помпеї. Сьогодні Помпеї – відомий археологічний музей просто неба під пильним оком Везувія.

Зачарова вогняна гора велично височіє над неаполітанською бухтою. Везувій — один із найбільших і найнебезпечніших вулканів світу. Висота сягає майже 1 300 метрів, а кратер у діаметрі близько 750 метрів. Мешканці довколишніх поселень його люблять, поважають і навіть вважають почесним членом родини, хоча й побоюються такого сусіда.

Відомі десятки катастрофічних вивержень цього вулкану, але нині, запевняють фахівці, можна спати спокійно: Везувій поводиться тихо і чемно. Вулкан нині живий і в ньому відбуваються природні динамічні процеси, які не можна оминати увагою. Існує вулканічна обсерваторія Везувія, де фахівці щоденно спостерігають за його активністю.

Як Везувій покрив Помпеї

У трагічні серпневі дні 79 року нашої ери розпечена лава і попіл Везувія назавжди похоронили місто Помпеї — провідний торговельний і культурний центр Римської імперії. Жителі, уцілілі від потоків лави, вмирали від отруйних газів вулканічного виверження. Хто з мішком коштовностей, хто в обіймах близьких – такі гіпсові фігури учасників помпейської катастрофи зберігаються у музеї античного поселення.

Мандруючи вулицями відновленого археологами міста, даєш волю власній уяві — і чуєш, як бруківкою скриплять вози, іржать коні, крутяться жорна хлібопекарні, а в кам’яних оздоблених вазах хлюпочуть водограї.

Адміністративний центр Помпей, в античності це місце називалося Форум, був оточений основними державними та релігійним будівлями. Тут відбувалися вибори, розташовувався базар, продовольчі склади і громадські туалети.

Давньоримський світ, лазні і борделі

Неподалік від Форума залишки славнозвісних помпейських лазень. Досі там залишилися сліди оригінальних систем водопостачання і опалення. На стінах видно фрагменти декоративного розпису на міфологічні мотиви.При вході розташовувалася роздягалка, котрою користувалися за різним графіком чоловіки і жінки. Чоловіче і жіноче відділення складалися з трьох окремих приміщень: фріджідарій (з холодною водою), тепідарій (з теплою) і кальдарій (з гарячою водою). Ці лазні були створені не лише для задоволення тіла, але й погляд мав отримувати задоволення естетичне.

Бідніше виглядає міський бордель, їх у Помпеях було чимало. Тепер кімнати колись розважального закладу нагадують тюремні застінки.Правда, це у сучасного мандрівника такі асоціації, а в Стародавньому Римі до красунь-помпеянок линули клієнти з усієї імперії.

У Помпеях також відтворено сад, котрий культивували римляни майже 2 тисячі років тому. Театр, спортивна арена, крамнички, їдальні, майстерні — усе застигло в руїнах, мертве і одночасно живе. Адже хто знає, скільки ще нерозвіданого криється у пустинних кварталах древнього міста Помпеї.
XS
SM
MD
LG