Доступність посилання

ТОП новини

Охочих платити за комунальні послуги побільшало


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську — «розрахунковий бум». Упродовж літа побільшало число тих, хто хоче заплатити за комунальні послуги. Ощадкаси обласного центру витримують натиск величезної кількості людей. Біля філій «Ощадбанку» небачені натовпи і довжелезні черги.

Біля цього відділення «Ощадбанку» черга довжиною у півкварталу. Більшість охочих заплатити за комунальні послуги — це літні жінки. Пенсіонерки приходять під стіни відділення ще о шостій ранку, достояти до віконця каси вдається аж по обіді. На долонях у жінок написані кульковою ручкою порядкові номери, як за часів перебудови, коли черги були звичним явищем.

Жінки говорять:

· За комунальні послуги платимо. Спека у 40 градусів, а нас тут маринують. · Це безлад. Заплатити гроші — ми вистоюємо цілими днями. Вчора черга була вдвічі більша. · До обіду не встигну заплатити, тільки після обіду. Це ж знущання. Дома хворий чоловік. · Я сьогодні прийшла сюди о 5.40. І я аж п’ятнадцята.

В «Ощадбанку» не беруть коміісії

Що спричинило такий ажіотаж, в «Ощадбанку» пояснюють просто: у державному банку операції здійснюють без комісії, тоді як комерційні банки за перерахування комунальних платежів беруть зі споживачів від 2 до 5-ти гривань за одну операцію. Кошти хоч і невеликі, але пенсіонери зі своїх скромних бюджетів їх виділяти для банків не хочуть.

Тільки за півроку правобережна філія «Ощадбанку» у Дніпропетровську прийняла більше одного мільйона з третиною платежів, це майже на 20% більше, ніж торік. Керівник «Ощадбанку» Юрій Шестаков каже, що оскільки в них немає комісійних, кількість платників значно зросла. «Але ми розуміємо ситуацію, розуміємо, що з неї якось треба виходити»,— каже Шестаков.

Охочим зробити платежі просто пояснюють, що заплатити можна в інших відділеннях «Ощадбанку», де черги менші. Однак це проблеми не вирішує. В «Ощадбанку» зізнаються, що потерпають від нестачі працівників.

Дирекція почала впроваджувати систему навчання для своїх спеціалістів, щоб у години пік вони могли виконувати функції своїх колег і обслуговувати населення. Та це поки не дає результату, каже касир одного з відділень Юлія.

У Дніпропетровській області вже є досвід розв’язання проблеми з чергами до ощадкас. У невеликому шахтарському містечку Першотравенську комісійні за кожен комунальний платіж у комерційних банках сплачують самі комунальні підприємства, тільки б люди розраховувались. Однак у мільйонному Дніпропетровську про таку практику навіть не йде мова.

А втім, як виглядає, скоро лави охочих заплатити за комунальні послуги можуть значно порідшати. Міська влада готується ухвалити нові тарифи на питну воду та квартплату. Передбачається, що ціни з 1-го серпня зростуть щонайменше удвічі. Принаймні комунальники запевняють, що тільки після такого підвищення зможуть працювати без збитків. Про поліпшення якості послуг навіть ніхто не згадує.
XS
SM
MD
LG