Доступність посилання

ТОП новини

Південна Корея та Афганістан продовжують зусилля щодо звільнення 22-х південно-корейських заручників


Василь Зілгалов Прага, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Південно-корейський і афганський уряди активізували зусилля, щоб звільнити 22-х південно-корейських заручників, яких партизани руху Талібан захопили 19 липня. Вони їхали в автобусі на шосе Кандагар – Кабул в області Газні. Влада Сеула засудила вбивство талібами одного із заручників — християнського проповідника і керівника цієї групи місіонерів-добровольців. Сеул також спростував попередні повідомлення про нібито звільнення частини згаданих заручників.

Південнокорейська влада охарактеризувала вбивство талібами одного із їхніх громадян «звірством, яке не прощається». Представник Міністерства закордонних справ Південної Кореї Чо Хі-Йон сказав, що Сеул відновив заклики до Талібану негайно звільнити 22-х інших південнокорейських громадян, які вже тиждень перебувають в полоні у талібів.

Таліби вбили християнського проповідника

Президент Південної Кореї Но Му Хйон і президент Афганістану Хамід Карзай у четвер провели телефонну розмову, щоб прискорити визволення всіх заручників. Південно-Корейський лідер послав до Кабула також свого головного секретаря, щоб продовжити переговори з талібами. Уряд в Сеулі висловив свої співчуття родині вбитого талібами 42-річного християнського проповідника, громадянина Південної Кореї. Вбитий керував цією місіонерською групою, яка допомагала в медичному обслуговуванні в місцевому госпіталі в Кандагарі.

На прес-конференції в Сеулі сестра одного із південнокорейських заручників звернулася до талібів: «Я звертаюся до Вас, члени руху Талібан: будь-ласка подумайте про горе, яке переживають наші родини. У вас, вірогідно, також є родини. Думаю, що любов до родини – це те, що не має ні державних, ні етнічних, ні релігійних кордонів. Благаю вас...і сподіваюся, ви допоможете повернути додому наших рідних неушкодженими».

Одні хочуть обміняти заручників на своїх людей, інші вимагають грошей

Один із жителів Кабула в розмові з Радіо Свобода наголосив, що корейці, які були викрадені, приїхали сюди не воювати. «Вони прибули допомагати афганцям. Вони не військові. Вони цивільні особи. Я б хотів просити Талібан звільнити їх. Це проти законів шаріату»,— сказав він.

Як повідомляють, таліби хотіли обміняти 23-х заручників на талібів з урядових в’язниць. Однак представник адміністрації області Газні Зія Валі сказав Радіо Свобода, що таліби не мають єдності між собою. Деякі з них хотіли б обміняти заручників на своїх людей, у той же час інші таліби вимагають грошей. Відомо, що один із представників талібів вимагав виведення південнокорейського цивільного інженерно-медичного формування з Афганістану. І Сеул вже оголосив, що виводить свій 200-особовий контингент до кінця цього року. Інші ж таліби погрожують убити всіх заручників, якщо влада не розпочне звільнення їхніх людей із урядових в’язниць.
XS
SM
MD
LG