Доступність посилання

ТОП новини

«Путін Югенд» на шляху до створення Владіміром Путіним нової наддержави. Путін хоче знищити Лукашенка газом? Да Вінчі – ще один код (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 26 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі знову й знову з’являються публікації про організацію Владіміром Путіним російської молоді у великі націоналістичні осередки на кшталт нацистських. Європейські газети пишуть про газову суперечку між Москвою та Мінськом, що розцінюють як наступ Кремля на Александра Лукашенка. Деякі європейські видання інформують, що до числа тих, хто вважає полотно Леонардо да Вінчі «Тайна вечеря» закодованим, приєднався і комп’ютерник з італійської Мантуї.

«Путін Юґенд»

Впливова лондонська «Таймз» вважає завоювання нинішнім господарем Кремля умів і сердець молоді – шляхом Путіна до створення нової наддержави. Газета змальовує один із молодіжних путінських таборів на російському озері Селіґер, що лежить на відстані 500 кілометрів на північ від Москви. «Таймз» зазначає, що «тут 10 тисяч молодих активістів впродовж двох тижнів будуть розважатися, спілкуватися і проходити інтенсивну ідеологічну обробку – і все це робиться за гроші Кремля». Газета також цитує 22-річного Андрєя Стефанчука, члена табору «Наших» (так називають себе члени цього нібито молодіжного антифашистського об’днання). Цей «нашист» сказав кореспондентові «Таймз» про господарів з Кремля, що «вони хочуть, щоб ми були здоровими, хочуть об’єднати молодь у спорті. Головне тут — зробити нас однією родиною, яка сповідує однакові ідеї»,— каже Стефанчук.

«Таймз» пише, що критики називають цю організацію «Путін Юґенд», на кшталт нацистської «Гітлерюґенд» і вважають її членів ударним загоном Кремля в епоху небезпечного повороту до націоналізму. Це «нашисти» блокували посольство Естонії у Москві. І, як пише «Таймз», організація була створена в 2005 році, вона заявила про себе як «покоління Путіна» — це молоді люди віком від 14 до 25 років, які хочуть повернути Росії статус світової держави. Сєрґей Марков, політолог близький до Кремля і один із засновників «Наших», каже, що «вороги «Наших» — це всі ті, хто хоче підірвати незалежність Росії. Під час виборів завдання «Наших» — підтримати тих, хто підтримує президента Росії»,— наголошує Марков. «Нашисти» залякують і переслідують всіх, хто, на їхню думку, загрожує нинішній владі в Росії. У квітні, як пише «Таймз», «Наші» безплатно роздали москвичам 10 тисяч сім-карток до мобільних телефонів, щоб громадяни телефонували їм у разі виявлення інформації про ознаки підготовки прозахідної революції. «Таймз» також зауважує, що Кремль пішов на створення такої організації відразу ж після Помаранчевої революції в Україні, боячись повторення такого ж сценарію в Росії.

Москва, Мінськ та Газ

У четвер чимало впливових видань, в тому числі і лондонський «Економіст» та німецька «Франфуртер Альґемайне Цайтунґ», написали про продовження газової суперечки між Москвою та Мінськом, де стверджують, що російський «Газпром» діє тут за указкою Кремля, щоб ще надійніше прибрати до рук всю білоруську енергетичну інфраструктуру та послабити режим норовистого президента Білорусі – Александра Лукашенка.

Загадкові комбінації «Тайної Вечері»

Італійська «Ла Стампа» оприлюднила результати комп’ютерного дослідження знаменитого полотна Леонардо да Вінчі «Тайна Вечеря», яке зробив програміст з італійської Мантуї Злавіза Пеші. Він наклав оригінальне зображенн картини на її репродукцію і виявив нові загадкові комбінації фігур та знаків. Але якихось чітких трактувань цих нових явищ газета не наводить.
XS
SM
MD
LG