Доступність посилання

ТОП новини

Неучасть Росії в Договорі про звичайні збройні сили в Європі не має вплинути на вибори в Україні, застерігає Канада


Канада й інші країни мають «твердо стати на боці України» і «засвідчити їй міцну підтримку в цей важливий час», сказав міністр закордонних справ Канади Пітер МакКей.

Припинення Росією чинності цього Договору мало дуже сумний вплив, особливо на сусідні з нею країни й на держави колишнього радянського блоку, сказав міністр закордонних справ Канади Пітер МакКей.

Він висловив «справжнє занепокоєння й розчарування» цією «лиховісною подією».

Українські урядовці, з якими він зустрічався під час нещодавнього візиту до Києва, були так само стурбовані й занепокоєні тим, що цей крок Москви може означати, сказав МакКей.

Такі дії Росії не повинні вплинути на прагнення й спрямування України і на вибори в ній, наголосив голова канадської дипломатії.

Не можна допустити, щоб ці дії залякали людей або змусили їх пристати на хибне уявлення, ніби це певна відплата їм чи ніби це може дестабілізувати їхні демократичні сподівання й прагнення можливого вступу до НАТО й ЄС, заявив канадський міністр.

Канада й інші країни мають «твердо стати на боці України» і «засвідчити їй міцну підтримку в цей важливий час», сказав МакКей.

Росія оголосила цього місяця, що припинить чинність Договору про звичайні збройні сили в Європі з кінця цього року.

Як підставу Москва виставила те, що країни – члени НАТО досі не ратифікували цього Договору, вимагаючи від Росії спершу виконати свої зобов’язання вивести війська з Грузії й Молдови.

За іншу підставу в Кремлі вважають плани США розташувати елементи системи протиракетної оборони в Польщі й Чехії.

Виступаючи в середу ввечері за місцевим часом, коли в Києві був уже четвер, МакКей засудив надмірну, за його словами, реакцію Росії на ці плани.
XS
SM
MD
LG