Доступність посилання

ТОП новини

190 років від народження художника-мариніста Івана Айвазовського


Віталій Пономарьов Київ, 27 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Післязавтра виповнюється 190 років від народження художника-мариніста, автора шести тисяч картин Ованеса Гайвазяна, більше відомого як Іван Айвазовський. Майже все своє довге життя він прожив у рідній Феодосії, час від часу виїжджаючи звідти до Парижа, Рима, Венеції, Лондона та Амстердама.

Іван Айвазовський. Хвиля. 1889 р.
(scan)
Предки Івана Айвазовського (справжнє ім’я – Ованес Гайвазян) у ХVIII столітті переселилися із Західної Вірменії на південь Польщі. Звідти його батько Геворг та мати Ріпсіме переїхали до Феодосії, і там майбутній митець народився 23 липня 1817 року. Він навчався у парафіяльній школі у Феодосії, у Сімферопольській гімназії та у Петербурзькій Академії Мистецтв і коштом Академії їздив на стажування до Італії. Айвазовський був обраний членом п’яти європейських академій мистецтв. Він малював український степ та береги Нілу, Дар’яльську ущелину і місце останнього бою Шаміля – аул Гуніб, Араратську долину та озеро Севан, узбережжя Криму і Чорне море.

«Живописець, що лише копіює природу, стає її рабом. Рух живих стихій невловимий для пензля: писати блискавку, порив вітру, сплеск хвилі – немислимо з натури. Митець має запам’ятовувати їх. Сюжет картини складається у мене в пам’яті, як у поета».

1880 року Айвазовський заснував у Феодосії картинну галерею, яку разом із особняком та картинами заповів місту. Він також заснував вірменську школу, друкарню, художнє училище та історико-археологічний музей, спорудив нову вірменську церкву та відремонтував стару, ініціював будівництво порту і залізниці та подарував місту джерело питної води.

Іван Айвазовський помер у Феодосії на вісімдесят третьому році життя 2 травня 1900 року. За кілька годин до смерті він писав картину «Вибух турецького корабля». Митець був похований на подвір’ї церкви Сурб Саргіс, а на його надгробку викарбували напис старовірменською мовою:

«Народився смертним, залишив по собі безсмертну пам’ять».
XS
SM
MD
LG