Доступність посилання

ТОП новини

Новий Інститут з вивчення злочинів нацизму і комунізму в Чехії


Оксана Пеленська Прага, 27 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня Парламент Чеської Республіки ухвалив рішення про початок роботи нової установи – Інституту дослідження тоталітарних режимів. Вже нині багато чеських коментаторів називає це рішення історичним, оскільки з його ухваленням фактично закінчився складний і тривалий процес протистояння правиці й лівих політичних сил щодо потреби вивчення нацизму і комунізму.

Останнє засідання чеського Парламенту у справі заснування окремої установи, яка б зайнялась вивченням злочинів тоталітарних режимів у Чехії, тривало понад 3 години і не відрізнялось від попередніх ні тривалістю, ні запалом суперечок. Ініціатор справи – лідер правих владна Громадянсько-демократична партія, а також християнські демократи і «зелені» наполягали на тому, що історію потрібно вивчати, щоб більше ніколи не допустити народження культів, концтаборів та інших страхіть тоталітаризму. Комуністи і проліві соціальні демократи виступали категорично проти того, щоб досліджувалась доба панування комунізму в Чехії.

27-кілометрів полиць з матеріалами держбезпеки

Після 10 місяців протистояння в Парламенті правиця врешті здобула перемогу. Сенатор Яромір каже, що новий Інститут має бути гарантом того, що нічого не буде приховуватись. У Чехії зберігається 27 кілометрів полиць з матеріалами держбезпеки, і ці документи нині відкриються. «Ми зможемо подивитись, яким способом комуністична держбезпека поводилась з нашими громадянами. Я вважаю це визначним кроком на шляху декомунізації нашого суспільства», — поділився думками сенатор Штєтіна.

На думку комуністів, встановлення в Чехії окремої інституції з вивчення злочинів комунізму є даремною справою, до того ж, вважають вони, може дійти до політичного впливу на трактування історії. Та при голосуванні в Парламенті аргументи лівих не переконали більшість. Чеський Інститут дослідження злочинів тоталітаризму, як зазначив сенатор Яромір Штєтіна, вивчатиме період нацизму і комунізму в Чехії й досвід його роботи може бути корисним і для України. Створюючи цей інститут чеські парламентарі виходили з досвіду «Інституту національної пам’яті» на Словаччині, який був створений кілька років тому. «В Україні рано чи пізно настане час, коли відкриються всі її архіви і не буде приховуватись правда про комуністичний режим»,— переконаний чеський сенатор.

Мета нового Інституту дослідження тоталітарних режимів - вивчати, збирати і оприлюднювати документи доби нацизму і комунізму в Чехії. Свою роботу в повному обсязі Інститут має розпочати 1 лютого 2008 року.
XS
SM
MD
LG