Доступність посилання

ТОП новини

Позачергова сесія: бути чи не бути?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи відбудеться цього тижня позачергово сесія, проанонсована прес-службою Верховної Ради? Чи прийдуть до сесійної зали представники найбільшої фракції у парламенті п’ятого скликання Партії регіонів? І як цю ситуацію оцінюють пропрезидентські сили?

Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз видав розпорядження про скликання на 31 липня позачергової сесії. Про це повідомляла прес-служба парламенту.

Представники Партії регіонів ще не вирішили, чи братимуть участь у позачерговому засіданні. За словами Володимира Зубанова, це питання мають розглянути сьогодні: «Зранку політвиконком Партії регіонів буде вирішувати це питання. Депутати можуть розглядати будь-які питання. Є регламент, є Конституція. Якщо й збереться Верховна Рада, то зайвим це не буде. Будуть розглянуті, можливо, підходи до формування бюджету цього року. Бюджетну резолюцію потрібно було вже давно затвердити».

Опозиція ж називає наміри Олександра Мороза провести позачергову сесію незаконними, і розцінює як бажання зірвати позачергові вибори.

Чи достатньо чинної нормативної бази для проведення виборів?

Тим часом, представники Партії регіонів кажуть, що наразі очікують четвертого Указу Президента про призначення позачергових виборів. Цей Указ, на їхню думку, мав би бути виданий 1 серпня, за 60 днів до виборів, про що йдеться у Конституції, і таким чином легітимізував би волевиявлення 30 вересня.

У середовищі ж Президента вважають, що дострокові парламентські вибори можуть відбутися і без нового Указу, втім, не виключають можливості видання четвертого. Нашоукраїнець Микола Оніщук заявив: «Для тих, хто усвідомлює необхідність проведення виборів, Указу, який уже виданий Президентом, цілком достатньо для того, щоб провести позачергові вибори. Указ є чинним, не скасованим, і не визнаним неконституційним. Разом з тим, якщо будуть здійснені спроби дестабілізувати ситуацію, зокрема, шляхом відмови від проведення виборів під приводом відсутності Указу щодо дострокового припинення повноважень парламенту, якщо в цьому буде гостра потреба, і це буде спосіб унормування ситуації, то такого Указу виключати не можна. Але, як на мій особистий погляд, чинної нормативної бази цілком достатньо для проведення виборів».

Відповідно до третього Указу Президента про розпуск парламенту, виданого після домовленостей між Віктором Ющенком, Віктором Януковичем та Олександром Морозом, дочасні вибори мають відбутися 30 вересня.
XS
SM
MD
LG