Доступність посилання

ТОП новини

У вересні Україні не поталанить вийти з політичного глухого кута. Україна – один із зовнішніх ворогів Росії. У отруєнні Віктора Ющенка підозрюють близько 20 осіб (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 30 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З наближенням формального початку передвиборчої кампанії в Україні газети у Європі пишуть про те, кому потрібні дострокові парламентські вибори і прогнозують їхні можливі наслідки. В пресі також аналізують позицію Росії щодо України. Чимало видань вказують на близькість справ Александра Литвиненка і Віктора Ющенка щодо отруєння і небажання Москви сприяти розкриттю цих двох злочинів.

«Москоу Таймс» вважає, що призначена на 31 липня позачергова сесія Верховної Ради України була потрібна, насамперед, лідеру соціалістів і спікеру парламенту Олександру Морозу «з метою переглянути постанови, котрі регулюють призначення виборів на 30 вересня». Ця ж газета також вважає, що « найвірогідніше виборці знову віддадуть голоси за більшість, яка підтримує Віктора Януковича. Таким чином, Україні, 50-мільйонній державі, яка входить у сферу впливу Росії і Заходу, виглядає, не поталанить вийти з політичного глухого кута»,— резюмує «Москоу Таймс».

У розмові з журналістами польського видання «Тиґоднік Повшехни» відомий російський правозахисник Александр Подрабінек відзначив, що політичне керівництво сучасної Росії розглядає Україну поруч із ЦРУ, американським імперіалізмом, а також Польщею, Естонією, Литвою як одного з «фіктивних зовнішніх ворогів», створених для того, щоб виправдати «існування нинішнього російського режиму».

Впливовий німецький часопис «Шпіґель» пише, що «Москва проявляє впертість не лише у відповідь на прохання щодо правової допомоги у випадку розслідування вбивства Литвиненка в Лондоні. У розслідуванні замаху на українського Президента Віктора Ющенка Кремль також не схильний надавати жодного сприяння». Це видання нагадує, що « у випадку отруєння Ющенка, як і у випадку з використанням полонію у Лондоні, до сьогодні існує підозра, що отрута в Україну, можливо, була привезена з Росії. І якщо Велика Британія та США надали Україні для контролю діоксин, що виробляється у цих країнах, Росія відповідне прохання Києва до сьогодні ігнорує». «Шпіґель» також інформує: «У липні Ющенко, на обличчі якого все ще є сліди замаху, пройшов черговий курс деінтоксикації у швейцарських фахівців. Перед цим він ще раз підтвердив, що хоче довести розслідування «до кінця»», — цитує «Шпігель» Президента України та інформує на завершення, що згідно з даними Генеральної прокуратури у Києві, «в отруєнні Президента підозрюють понад 20 осіб».
XS
SM
MD
LG