Доступність посилання

ТОП новини

Світова спільнота поступово виграє війну з тероризмом


Олексій Крапивко Київ, 31 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Попри те, що у сьогоднішній глобалізованій світовій фінансовій системі великі грошові потоки можуть пересуватися цілком вільно, на фінансовому фронті війну із тероризмом світова спільнота поступово виграє. Це висновки експертів, які зустрілися в Лондоні з питань проблеми фінансування тероризму.

Терористам потрібні гроші. Щоб купувати зброю, вербувати бойовиків, подорожувати, зрештою, просто жити. Словом, їм потрібні гроші, і вони знаходять шляхи, щоб їх дістати.

Експерти кажуть, що більша частина коштів, які використовують терористи, здобуті легальним шляхом. Але у терористичні осередки дуже важко проникнути. Великих спонсорів-терористів значно менше, ніж дрібних, яких дуже важко відстежити. Отже, чи справді міжнародна спільнота успішно веде боротьбу із фінансуванням терористів? І відповідь, найімовірніше, «так».

Пітер Романюк, експерт з Нью-Йоркського університету, пропонує свій рецепт: потрібно зробити так, щоб відмивання грошей, які надходять терористам, коштувало більше, ніж ці гроші. І для цього світова спільнота вже багато зробила, каже пан Романюк.

Одним із джерел фінансування терористів можуть бути благодійні фонди

Кілька з таких фіктивних ісламських благодійних фондів підозрюють у співпраці із терористами у Великобританії. Однак, кошти, які можуть опинитися в руках цих фондів, не є значними, вважає Ендрю Хінд, виконавчий голова Британського вищого регулятивного органу: «У нас є 190 000 зареєстрованих благодійних товариств на території Англії та Уельсу. Водночас серед усіх цих товариств ми маємо лише 120 справ, де є серйозні підозри, що щось іде не так, 40 з таких товариств є об’єктом офіційного розслідування, де ми можемо застосувати свою владу і заморозити їхні рахунки. І лише стосовно сімох з тих 40 існують підозри у зв’язках з терористами».

Як пояснив пан Хінд, зараз Комісія благодійних товариств працює над виявленням можливих шляхів отримання терористами через подібні організації грошей та продуктів.

«Хавала» – один із шляхів фінансування терористів?

Деякі експерти вважають, що іще одним шляхом фінансування терористів може бути неофіційна трансферна мережа Ближнього Сходу та Азії, відома як хавала. Це було спростовано, однак дослідження Міжнародного банку в Афганістані, здійснене 2005 року, виявило переведення на рахунки неурядових організацій понад 400 мільйонів доларів. Це від 10 до 20% від загального обсягу допомоги країні, яку було виділено на відновлення та ліки. І лише маленька частина цих грошей може використовуватися терористами, вважає Гібріл Фаал, директор Джи-Кей Партнерс та РемітЕйд у Лондоні: «Це дуже маленькі гроші, як що вони є. ООН визнало «Таліба» терористичною організацією. Перекази та гроші хавали зросли після того, як «Талібан» впав. І це є ознакою того, що це гроші не для тероризму. Вони для реконструкції, харчування та медицини»

ООН відіграє суттєву роль у боротьбі із фінансуванням тероризму, каже член групи з моніторингу за діяльністю «Аль-Каїди» та «Талібану» у Нью-Йорку, Ричард Баррет. Після низки приголомшливих терактів, Радою Безпеки були вжиті термінові та дієві заходи проти міжнародного тероризму. Завдяки цьому грошові потоки, що йшли до терористів, суттєво зменшилися.
XS
SM
MD
LG