Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали закликають голосувати проти всіх


Володимир Притула Сімферополь, 31 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму проросійські радикали закликають етнічних росіян півострова голосувати проти всіх на позачергових парламентських виборах до Верховної Ради України. Вони стверджують, що в Україні немає жодної російської партії, а крім того, і «помаранчеві», і «блакитні», і «червоні» з «рожевими» – обманюють росіян.

Лідер Національного фронту "Севастополь-Крим-Росія" Сергій Шувайников
(RadioSvoboda.Ua)
Проросійські радикали у Криму ніколи не приховували, що виступають за приєднання Криму до Росії. І саме цим раніше пояснювали свої заклики бойкотувати вибори в Україні. Тепер їхня позиція та аргументи дещо інші. Лідер Національного фронту “Севастополь-Крим-Росія” Сергій Шувайников нині каже не про бойкот, а голосування проти всіх. За його словами, всі українські політичні партії, які виступали із проросійськими гаслами, зрадили своїх виборців. «Ми переконалися, що ні Партія регіонів, ні її союзники, в тому числі у нас в Криму Російський блок, нічого не зробили для захисту прав та інтересів російських людей. Ми бачимо лише відступ»,— стверджує Шувайников.

У кримських штабах Партії регіонів і Російського блоку радять не звертати уваги на заяви Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» та його лідера Сергія Шувайникова, називаючи їх маргіналами. Проте там визнають, що за такої високої активності, яку останні роки демонструє Національний фронт, частина кримських виборців може відгукнутися на його заклики.

«... росіяни... виборча біомаса»

Водночас, Сергій Шувайников, який на початку 90-х років минулого століття очолював Російську партію Криму, каже, що офіційна Москва, замість чергової підтримки Партії регіонів, мала б посприяти організаційному становленню нової всеукраїнської партії етнічних росіян. «Доки в Україні не буде російської партії, яка відкрито проголосить захист російських людей, яких в Україні 10 мільйонів, ми вважаємо, що росіяни мають відмовитися від активного політичного процесу і не ходити на вибори як виборча біомаса», - заявив лідер Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія».
Кримський політолог Андрій Іванець
(RadioSvoboda.Ua)
Кримський політолог Андрій Іванець каже, що заяви Сергія Шувайникова, який висловлює позицію частини кримчан, що розчарувалися у чинних політиках, зрозуміла. Проте пропозиція Шувайникова створити етнічну російську партію піднімає питання про те, як визначатимуться українські громадяни російського походження, каже Іванець. Чи це просто громадяни України, які захищатимуть свою культурну ідентичність, але одночасно мають громадянський патріотизм, чи скоріше це буде організація, схожа за своєю діяльністю на п’яту колону, запитує він. Якщо це буде п’ята колона, тоді це може призвести до політичної конфронтації. Втім, закликаючи голосувати проти всіх, Сергій Шувайников може серйозно сплутати карти багатьом впливовим у Криму політичним силам, вважає політолог.

Матеріали до теми:

• Проросійські сили Криму скликають «Російський Курултай» • Проросійські сили звинувачують Президента Ющенка у дестабілізації Криму • У Криму відзначили головне російське державне свято • Пам’ятник Єкатерині ІІ у Криму: хто бажає встановити і хто протестує
XS
SM
MD
LG