Доступність посилання

ТОП новини

«Зараз інші правила гри. Вже не шахові абсолютно. І в цих правилах гри Морозу важко». Інтерв’ю з політологом Михайлом Погребінським


Людмила Ваннек Прага, 1 серпня 2007, (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок мала відбутися позачергова сесія Верховної Ради, яку обіцяв голова парламенту Олександр Мороз. Однак, засідання не відбулося, його перенесли на наступний тиждень, але вже зараз багато хто прогнозує, що воно не відбудеться взагалі. Представники Партії регіонів відмовилися брати у ньому участь. /images/photo/Pogrebinskiy_Mikhaylo_220.jpg Михайло Погребінський у студії Радіо Свобода (RadioSvoboda.Ua) Чому засідання, скликане за ініціативою пана Мороза, таки не відбулося, чи можна це вважати поразкою екс-спікера? На це запитання відповідає київський політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський:

- Певною мірою можна вважати поразкою, безумовно. Спікер не зумів домовитись з Януковичем попередньо, і це говорить про те, що його намагання примусити діяти за його планом поки що не вдаються.

Р.С. Чи не схоже це на те, що пан Мороз останнім часом іде на конфронтацію з Партією регіонів?

- Йдеться, скоріше, не про намагання йти на конфронтацію, а, я б сказав, про певну форму шантажу. Він хотів, найімовірніше, щоб Партія регіонів запропонувала йому йти блоком, що гарантувало б проходження в парламент і, можливо, подальшу політичну кар’єру на вищих щаблях влади для Мороза... Зараз зрозуміло, що це неможливо.

Може, йдуть якісь інші перемови, і Мороз не може переконати своїх партнерів по коаліції... Можливо, саме тому ми й бачимо таку не досить впевнену і не досить, я б сказав, навіть адекватну поведінку.

Р.С. Пане Погребінський, а яку взагалі роль лідер соціалістів відіграє в коаліції? І в коаліції, власне, з ким конкретно?

- Як на мене, роль Мороза дуже важлива, насамперед у тому, що він фактично єдиний політик такого рівня, який відстоює (зараз ми не говоримо про те, які у нього мотиви), але він єдиний, хто відстоює чистоту, я б сказав, конституційного законного шляху для політичних подій, які відбуваються в країні. Так сталося, що в нього досить мало шансів потрапити до наступного складу парламенту, якщо він піде на ці позачергові вибори одноосібно, як лідер Соціалістичної партії, — можливо, це причина... Можливо, інша... Але він є людиною, яка говорить, що треба діяти виключно згідно з Конституцією і законом. У його партнерів по коаліції (у Януковича і компанії) є різні з цього приводу думки, в тому числі такі, що, можливо, нові вибори приведуть (я так думаю, що для частини партії Регіонів це важливо) приведуть до формування ширшої коаліції, і де вже можна буде спокійно працювати і не буде такого антагонізму з Президентом. Звичайно, що це не влаштовує Мороза.

Р.С. Пане Погребінський, про Олександра Мороза розповідають, що він затятий шахіст і вміє в політиці вираховувати ходи наперед. Чи, на Вашу думку, не виглядає нинішня ситуація так, що, наприклад, якщо говорити мовою шахів, що він сам себе загнав у так званий «цуґцванґ» - тобто у ситуацію, з якої важко знайти вихід або немає виходу?

- Я не сказав би, що він сам себе загнав. Фактично, в цю ситуацію Україну загнали кооперативно: насамперед Президент України, який, порушуючи Конституцію, посилаючись на якийсь дух закону і Конституції, фактично перевернув шахову дошку, і зараз говорити про те, що ми розглядаємо якусь там ситуацію-комбінацію «цуґцванґ» і так далі, неможливо. Просто зараз інші правила гри. Вже не шахові абсолютно. І в цих правилах гри Морозу важко. Насамперед важко (я б сказав, політично важко) тому, що він уже не є чимось особливим, а є частиною коаліції, де є абсолютно чіткий лідер.

Р.С. І коротко Ваш прогноз – що робитиме пан Мороз далі – залишиться з соціалістами, піде з Регіонами, чи вийде з політики і гратиме в шахи?

- Дуже драматична зараз для нього ситуація. Дійсно, в нього є певний шанс подолати 3-відсотковий бар’єр... Мені видається, все ж таки, що він буде ризикувати, іти на такий ризик... Якщо не вдасться - піде з політики. Вдасться - буде дійсно героєм, оскільки зараз у нього дуже мало шансів. Я не бачу перспектив того, що, скажімо, Мороз буде в списку Партії регіонів... Я в це не вірю. Також абсолютно неможливе блокування партії. Це вже Регіони чітко сказали: жодне блокування неможливе. Так що будемо дивитися... Мені видається, що це дуже цікаво. Це одна з дуже цікавих інтриг, я б сказав, як мінімум на другому місці після інтриги: хто більше набере - Юлія Тимошенко чи партія Луценка-Ющенка?
XS
SM
MD
LG