Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми американських озброєнь для Близького Сходу


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Свою першу спільну прес-конференцію під час візиту на Близький Схід державний секретар США Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс провели у Єгипті. На курорті Шарм-ель-Шейх проходять переговори з дружніми Америці арабськими країнами. Райс і Гейтс закликають їх сприяти стабілізації в Іраку.


Білий дім планує продати дружнім арабським країнам багатомільярдний пакет сучасних озброєнь і водночас збільшити військову допомогу Ізраїлю. Мета, як стверджують представники адміністрації президента Джорджа Буша, – протистояти дедалі зростаючій загрозі з боку Ірану. Між тим, у Конгресі лунають голоси застереження щодо продажу озброєнь.

Ініціативу адміністрації Буша має затвердити Конгрес

На закритих для журналістів брифінгах у Конгресі працівники Ради національної безпеки при Білому домі казали, що остаточний варіант пропозиції щодо постачання озброєннями близькосхідних країн має бути офіційно запропонований у вересні комісіям закордонних справ Сенату й Палати представників.

Сенатор Джозеф Байден, який очолює цю комісію у верхній палаті Конгресу, і Том Лантос, голова комісії зовнішніх відносин Палати Представників, заявили, що вони розглянуть пропозицію. Разом з тим, конгресмен Лантос сказав, що вимагатиме запевнень з боку адміністрації у тому, що озброєння, призначені для Саудівської Аравії, Єгипту, Бахрейну, Оману, Катару та Об''єднаних Арабських Еміратів, «включатимуть лише оборонну зброю», а не наступальну, яку можна застосувати для атаки на Ізраїль.

Інший конгресмен-демократ Джеррі Надлер вважає, що адміністрація Буша прагне оплатити озброєнням підтримку Саудівською Аравією політичних ініціатив США в Іраку та Ізраїлі.

«Сунітські» арабські країни з підозрою ставляться до нинішнього уряду Іраку

«Нью-Йорк Таймс», посилаючись на помічників держсекретря Кондолізи Райс, пише, що державний департамент скаржився, що Саудівська Аравія фінансує противників іракського уряду і що саудівці досі відкидали прохання Білого дому виявляти лояльність щодо уряду у Багдаді. Позицію Саудівської Аравії поділяють інші сунітські арабські країни. Вони з підозрою дивляться на здебільшого шиїтський уряд Багдада і не поспішають з наданням обіцяної ними фінансової та іншої підтримки.

Білий дім для здійснення своїх планів на Близькому Сході потребує законодавчого ухвалення. Президент, звичайно, має велику владу у питаннях проведення зовнішньої політики, але Конгрес, образно кажучи, тримає у своїх руках гаманець державного бюджету і без його згоди Білий дім не знатиме, чим оплачувати свої ініціативи.

Між тим, дружні Америці лідери держав Близького Сходу під час зустрічі з Кондолізою Райс і міністром оборони Робертом Гейтсом висловлювали побоювання, що Сполучені Штати можуть передчасно вивести свої війська з Іраку, що збільшить іранський вплив у регіоні та загрозу поміркованим арабським режимам. Кондоліза Райс під час прес-конференції у Шарм-ель-Шейху заспокоювала їх, зазначивши, що головний пункт політики президента Буша в Іраку полягає у «розумінні фундаментальної важливості стабільного Іраку для стабільності усього регіону».
XS
SM
MD
LG