Доступність посилання

ТОП новини

93 роки тому почалася Перша світова війна


Віталій Пономарьов Київ, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 93 роки тому почалася Перша світова війна, в яку були втягнуті загалом 38 країн. У тій війні Німецька, Австро-Угорська та Російська імперії боролися, зокрема, за право володіти територією та багатствами України.

Українські Січові Стрільці ведуть вогонь по російському літаку
28 червня 1914 року член організації «Молода Боснія» Гаврило Принцип застрелив у Сараєві спадкоємця австрійського престолу Франца Фердинанда. Австро-Угорщина висунула Сербії, яку підтримувала Росія, ультиматум, а потім оголосила їй війну. У відповідь Росія розпочала загальну мобілізацію. З огляду на це союзниця Австро-Угорщини Німеччина 1 серпня оголосила війну Росії. Упродовж наступних трьох днів Франція, Великобританія і Росія утворили коаліцію проти Німеччини та Австро-Угорщини.

Російський уряд заборонив усі українські видання та організації

12 серпня Товариство Українських Поступовців оприлюднило свою декларацію із запевненням, що українці Наддніпрянщини чесно виконають свій обов’язок щодо російської держави. Попри це, російський уряд заборонив усі українські видання та організації і вислав низку діячів українського руху.

Натомість ставлення до війни українців Галичини висловив у своєму посланні до вірних митрополит Андрей Шептицький: «Війна ведеться о нас, бо московський цар не міг того стерпіти, що в Австрійській державі маємо свободу віри та народності: хоче нам видерти ту свободу, закувати в кайдани». До російської армії було мобілізовано 4 мільйони українців

Від початку війни основним театром воєнних дій на Східному фронті стала територія України. До російської армії було мобілізовано 4 мільйони українців, до австрійської – 300 тисяч, ще 2 тисячі галичан та буковинців билися у складі добровольчого Легіону Українських Січових Стрільців.

Бойові дії на Східному фронті завершилися підписанням Берестейського мирного договору у лютому 1918 року, а на Західному фронті війна тривала до 11 листопада. Поразка Австро-Угорщини, Німеччини та Туреччини у світовій війні була оформлена на Паризькій мирній конференції 1919 року.
XS
SM
MD
LG