Доступність посилання

ТОП новини

Польща запроваджує «вікендові в''язниці»


Єва Поштар Варшава, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський уряд затвердив указ про докорінну реформу судочинства, згідно з якою, серед іншого, пропонують створити систему так званих «вікендових в’язниць». Міністерство юстиції має намір відкрити 60 спеціальних відділів у польських тюрмах, де засуджені на термін не більше року відбуватимуть покарання лише в суботу й неділю. В камерах має бути не більше чотирьох осіб, до того ж – не рецидивістів.

У в’язниці в місті Грубешів, що поблизу польсько-українського кордону покарання відбувають малолітні та особи із короткими термінами покарання. Можливо тут будуть відбувати покарання "вікендові в’язні".
(official site)
Польський міністр юстиції Збігнєв Зіобро вимагає докорінної реформи судочинства. Змінюється устрій і спосіб роботи судів. Польський парламент розглядає зміни до Карного та Процесуального кодексів. Від березня в країні вже працює система так званих «24 годинних судів», які протягом доби карають хуліганів та водіїв, що керують автомобілями у нетверезому стані.

Представник міністерства юстиції Пьотр Матчук каже, що реформа, яку проводить міністерство юстиції, має на меті усунути неполадки в системі польського судочинства, які накопичувалися останніми роками. У першу чергу ідеться про те, щоб суди ефективніше справлялись зі своєю роботою.

Вікендові тюрми розвантажать польські в’язниці

Польське міністерство юстиції, реформуючи систему судочинства, має намір збільшити терміни покарання для серйозних порушників закону, і водночас лібералізувати покарання для тих, хто має термін ув’язнення менше року. Цьому має сприяти система так званих «вікендових в’язниць». В’язнь відбуває покарання в умовах короткого терміну позбавлення волі. В основному він перебуває вдома, покарання відбуває лише два дні на тиждень.

У польському міністерстві юстиції вважають, що «вікендові тюрми» сприятимуть розвантаженню польських в’язниць. Чи такий спосіб може бути ефективним? Колишній керівник польського Центрального управління тюремної служби, співробітник Гельсинкського фонду прав людини Павел Мочидловський вважає, що ця форма покарання буде дошкульною.

Пан Мочидловський вважає, однак, що краще у Польщі завести таку систему покарання, як у країнах Заходу, де в’язнів утримує не держава, а вони самі працюють в благодійних чи громадських установах. У Польщі зараз близько ста тисяч в’язнів відбуває покарання. Лише двадцять тисяч працює на заводах. З огляду на те, що польські тюрми переповнені, близько 40 тисяч засуджених чекають у черзі на місце у в''язниці.
XS
SM
MD
LG