Доступність посилання

ТОП новини

Газова конфіденційність


Тетяна Ярмощук Київ, 1 серпня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Менше публічності у газовій темі. Міністр палива та енергетики заявляє про конфіденційність чергових переговорів з Росією щодо поставок газу в Україну. Що це означає і які наслідки матиме?

Обмеження інформації про газові поставки. Черговий переговорний процес щодо ціни на імпортований з Росії газ, має бути конфіденційним. За словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, у переговорах братимуть учать представники всіх органів влади, однак відбуватиметься це у закритому режимі, без публічних дискусій. Ситуація, коли деталі перемов стають надбанням громадськості, створює спрощену і перекручену картину реальності й шкодить економіці країни, вважає пан Бойко.

Головне — результат переговорів

Закритість газових перемов – це нормальний процес, такі переговори завжди відбуваються конфіденційно, зазначає експерт Аналітичного центру «БЕСТ» Іван Полтавець. «Головне, щоб була впевненість, що Президент чи Прем’єр-міністр чітко контролюють цей процес, і впевнені, який вони мандат дають переговірникам, щоб був результат цих переговорів, за результатом треба оцінювати, як працювали переговірники”.

На думку ж директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, непрозорість – це велика проблема українсько-російських стосунків. «Якщо не буде відомо, як складається ціна на газ, який закуповує Україна, то буде незрозуміло, наскільки підвищиться, і внаслідок чого підвищиться ціна на природний газ для України»,— каже Саприкін. Бажано все ж таки пояснити результати переговорів, а процес непотрібно детально висвітлювати, вважає експерт і наголошує, що непрозорість – це велика проблема саме українсько-російських відносин.

Непрозорість у газових переговорах з Росією може спричинитися до негативних наслідків для України, каже в інтерв’ю Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Олена Вітер, оскільки переговори по газу стосуються держави, а не комерційної структури, “Нафтогазу” чи "РосУкрЕнерго". Всі питання, які стосуються держави, повинні бути відомі доволі широкому колу людей, переконана Вітер. Вона вважає, що закритість переговорів дозволяє продовжувати питання посередницьких структур у постачанні газу з Росії до України.

Багато посередників

Україна видобуває лише 20% «блакитного палива» від річної потреби, решту імпортує через спільне українсько-російське підприємство «УкрГазЕнерго». У свою чергу ця фірма закуповує газ не безпосередньо від російського «Газпрому», а ще в одного посередника — компанії «РосУкрЕнерго».

На сьогодні ціна для України — 130 доларів за тисячу кубів газу. Міністр Бойко прогнозує, що цього року ціна газу для України зросте не більше, як на 10%. Втім, на думку деяких експертів, підвищення може бути значно суттєвішим.
XS
SM
MD
LG