Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Україна до дострокових парламентських виборів?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: Народні депутати України 5 скликання Микола Яковина ("Наша Україна", УРП "Собор"), Вадим Колесниченко (Партія регіонів), телефоном Олександр Баранівський (Соціалістична партія України)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Країна загалом (поки що говоримо "загалом"), готова до виборів, пане Колесниченко?

Вадим Колесниченко: Реєстр виборців ще й досі не створений, бо тільки почалася робота.

Зиновій Фрис: Скільки цю роботу треба робити?

Вадим Колесниченко: Кабінет Міністрів обіцяв, що найближчим часом вони зроблять все від них залежне, але це ж робота не Кабінету Міністрів, а робота в регіонах, робота Адміністрації Президента, в першу чергу, яка відповідає за створення реєстру виборців.

Зиновій Фрис: Якщо не буде реєстру виборців, чи означає це, що під цим приводом можна після виборів засумніватися в чесності виборів і сказати: “Ні, нам такі вибори не потрібні, давайте знову проводити їх”? Вадим Колесниченко: По-перше, згідно з ухваленими рішеннями, вибори мають відбуватися згідно з чинним, який на той час буде, реєстром виборців. Тому без нього неможливо провести вибори. І друга частина Вашого питання: на жаль, є сто причин, з яких можна буде признавати ці вибори недійсними. На жаль, ми живемо не в правовій державі, а в державі, в якій діють домовленості на деякий час. І на вибори ми йдемо не згідно із законом, а згідно із домовленостями політичними тих сил, які про це ухвалили рішення.

Зиновій Фрис: На деякий час, який може тривати невідомо скільки...

Микола Яковина: Я хотів би втрутитися і наголосити, що відповідно до чинної Конституції у нас в регіонах не Адміністрація Президента, а у нас вертикаль виконавчої влади, і перш ніж звинувачувати місцеву владу у тому, що вона не виконала всіх вимог чинних актів стосовно складення реєстру виборців, то, очевидно, треба викласти на стіл ті акти, наприклад, Кабінету Міністрів, котрі проігнорували обласні чи районні державні адміністрації. Якщо Кабінет Міністрів не забезпечив цю технічну роботу, то, очевидно, ми не можемо говорити, що хтось на місцях за це відповідає, бо це будуть стрілочники. Очевидно, що проблема реєстру виборців – це не проблема кількох тижнів, навіть кількох місяців – його треба творити, треба створити. Але всі попередні вибори у нас відбувалися з недосконалими списками, ми знаємо, і зараз не краща ситуація.

Зиновій Фрис: Тобто, я так розумію, якщо не буде реєстру виборців, ніякої трагедії в цьому не буде?

Микола Яковина: Вибори будуть, єдине, що будуть уражені в правах певні категорії громадян.

Вадим Колесниченко: Я знову хочу нагадати про закон. Згідно з чинним законом, виборів без реєстру виборців не буде. Це ж була та умова, заради якої Ющенко начебто на 2 години відтворив життя начебто розпущеному парламенту. Тому давайте не будемо заводити рака за камінь.

Зиновій Фрис: Тобто, ви будете наполягати на реєстрі?

Вадим Колесниченко: Не ми - закон наполягає, він підписаний і ухвалений.

Зиновій Фрис: Зрозуміло, але перед тим Ви, пане Колесниченко, сказали, що зараз діють не закони, а домовленості. Так що бачите: там, де треба, Ви використовуєте закон, а там, де це не дуже вигідно, - політичні домовленості.

Пане Баранівський, до Вас запитання. Ми знаємо, пам’ятаємо позицію соціалістів, особисто пана Мороза, що вибори дострокові незаконні, однак Ви на них ідете, Ви вже готуєтесь до цих виборів. Якщо говорити про підготовку до виборів, окремо держави, окремо політичних партій і народу, то хто тут найбільше готовий до цих виборів?

Олександр Баранівський
(RadioSvoboda.Ua)
Олександр Баранівський: Я Вам перше хотів сказати, що Ви сам особисто дуже заангажовані відносно певної політичної сили. Ви підтримуєте, скажімо, рішення Президента і тієї політичної сили, яка його підтримує.

Зиновій Фрис: Це Ви про кого говорите, пане Баранівський?

Олександр Баранівський: Вибачте мені, Президент у нас став не Президентом України, а напів-Президентом, тому що він половину України, а особливо Західної, відображає її бачення, хоча навіть Західна Україна сьогодні не бачать того що, що Ви хотіли б бачити, але, на жаль, Ви так це все презентуєте.

Зиновій Фрис: Пане Баранівський, я не зрозумів, кого Ви звинувачуєте в заангажованості?

Олександр Баранівський: Це Ваша проблема і це проблема вашої передачі і вашого радіо. Я думаю, що вже сьогодні суспільство в Україні не можна зомбувати, так як його дехто зомбує. Я хотів би, щоб ваша передача і ваше радіо було об’єктивним і щоб воно говорило людям правду, а не те, що ви хочете говорити. І тому правда є в слідуючому: що ті вибори нікому не потрібні, люди їх не підтримують ніхто цих виборів, і дуже шкода, що Президент – він пів-Президент, він підтримує одну політичну силу, а не підтримує народ України. І це є така правда.

А якщо говорити про вибори, будуть вони чи ні, я думаю, що, можливо,будуть, але я думаю завжди у нашого суспільства буде можливість — ті вибори, сказати, що вони були брехливі. Тому що вони під силу тої чи іншої політичної сили були замовні. І сьогодні можна замовити Західної України, завтра Східної, післязавтра Південної.

Зиновій Фрис: Зрозуміла, пане Баранівський, Ваша позиція.

Олександр Баранівський: Я хотів би сказати те, що я думаю...

Зиновій Фрис: Ви не можете говорити півгодини. Мене страшно дивує позиція Баранівського, він використав трибуну Радіо Свобода виключно не для того, щоб відповідати на наші запитання, і при цьому звинувачує Радіо Свобода в заангажованості, що є абсолютною неправдою, тому що буквально місяць тому півгодини був в ефірі Олександр Мороз, соціалісти у нас часто серед інших бувають в ефірі. Через те говорити про заангажованість Радіо Свобода до будь-кого, мені видається недоречним. Ми маємо слухача, будь ласка, кажіть.

Слухач: Соціалісти, як завжди, іуди продажні і звалюють свою вину на всіх, кого не попадя. По-друге, Юлія Тимошенко відміняла ті закони, які не суперечили Конституції, які дозволяли знищити корупційні тіньові схеми, а уряд Януковича знищив ті закони, які дають пільги і полегшують життя громадян. Всього доброго.

Вадим Колесниченко: Я змушений відповісти, бо наш радіослухач просто не розуміє, про що він каже. З 2000 року першим пан Ющенко запровадив термінологію, коли були припинені згідно з чинним бюджетом закони про пільги. На той час Ющенко був прем’єр-міністром, а пан Турчинов – головою бюджетного комітету. Після того всі уряди цим займалися. І 2005, і в 2006 році це робила, як голова уряду, пані Тимошенко. Ці рішення скасовувались під кінець року.

Микола Яковина: Я б трохи уточнив: ця практика, взагалі, за всі роки української держави. На жаль, це погана практика, коли законом про бюджет зупиняється дія певних статей, а то і цілих законів. Але я хотів би наголосити, що саме теперішня владна коаліція на чолі з Партією регіонів у бюджеті на 2006 рік має, здається, сімдесят шосту статтю, декількадесят, ледь не сімдесят, актів зупинено однією статтею. Дуже багато тих статей. Так що можна шукати баланс. Але уряд Ющенка в 2000 і в 2001 році не мав зовнішнього боргу.

Зиновій Фрис: Я сьогодні записав точку зору Сергія Тарана, політолога. Я його запитав, хто найбільше готовий до цих виборів – держава, політичні партії чи народ?.

Сергій Таран: Найбільше готові партії, тому що вони вже почали передвиборчу кампанію, вони вже почали складну роботу. Громадяни, звичайно, готові до виборів, але їм, напевно, не завжди є з чого вибирати. Оскільки політичні партії, будучи готовими до виборів, на жаль, готові лише до виборів, але ще не до тієї роботи, яка працювала б на стратегію розвитку України. І програми, які висувають політичні партії, ще не є тими програмами, яких потребує суспільство.

Тому до виборів найбільше готові партії, трошки менше громадяни, але теж готові, але, на жаль, тільки до виборів. Я думаю, що, в принципі, вибори будуть проведені, хіба що якийсь буде глобальний стрес, який зараз поза політикою. Тому що, насамперед, основні політичні гравці – і “Наша Україна”, Партія регіонів, і БЮТ, хіба що крім соціалістів, готові до виборів, вони почали виборчу кампанію. Всі основні політичні гравці зацікавлені в проведенні цих виборів. І тому вибори, я думаю, відбудуться, і навряд чи їм щось завадить зараз.

Зиновій Фрис: Пане Баранівський, я би хотів, щоб Ви відповіли на те запитання, яке я Вам адресував і на яке Ви чомусь не захотіли відповісти. На Вашу думку, хто найбільше в українському суспільстві готовий чи не готовий до цих дострокових парламентських виборів?

Олександр Баранівський: Я Вам хочу сказати, що суспільство українське до виборів готове, тому що ми розуміємо, що це авантюра, яку затіяли певні політичні сили. Я думаю ті політичні сили, які затіяли цю авантюру, чи там, скажімо, БЮТ, чи “Наша Україна”, вони вже самі не раді, що вони це затіяли. І це їхня проблема є, а не наша, тому що суспільство їх не підтримує в цьому. І тому я, спілкуючись, на місцях, в різних областях, я знаю, що вони сприймають це, як велику авантюру.

Вони розуміють це одне, що не прийшла пані Юля до влади, чи не прийшли люди від “Нашої України” до влади, що вони не можуть сприйняти, як це вони не при владі, а є інші люди, які до влади прийшли, які, до речі, роблять політичні кроки, не тільки політичні, а й економічні, соціальні, щоб наше суспільство краще жило. І вони розуміють інше: що, якщо вони відтермінують свій термін до слідуючи виборів, тобто через чотири роки, їм не буде що сказати нашим людям, тому що соціальні гарантії їх будуть найбільше забезпечені. Ось у чому їхня проблема, і вони намагаються все зламати.

Зиновій Фрис: Пане Колесниченко, все ж таки, які реальні проблеми існують щодо підготовки до виборів і які проблеми можна вирішити, а які вже не можна за жодних обставин, на Вашу думку?

Вадим Колесниченко: Найреальніша проблема – це та, про яку я сказав на початку нашої передачі: 30 вересня ті, хто сьогодні в меншості, знову залишаються в меншості, 150 людей не беруть мандати і Верховна Рада буде неповноважною, і ми отримаємо політичну кризу, в якій парламентаризму в Україні буде поставлена крапка назавжди. Ось на що законодавство не дає відповіді – це питання моральності тих політиків. Але щодо моральності українських політиків сьогодні розмовляти навіть нецікаво.

Зиновій Фрис: Про моральність українських політиків Дмитро Видрін, до речі, заявив: “Політика підім’яла під себе все, навіть мораль. І далі Дмитро Видрін: "У нас політика перетворилась, по суті, в одну велику провокацію, а політики стали професійними провокаторами».

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG