Доступність посилання

ТОП новини

Золота середина. Як ви вважаєте, що таке середній клас?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Як Ви вважаєте, що таке "середній клас"? /images/photo/SL_01.08.2007_n1.jpg Алла Володимирівна, проектувальник: - Я думаю, що я, як робітник проектної організації, є представницею середнього класу. Спеціалісти-професіонали - вони всі середній клас. /images/photo/SL_01.08.2007_n2.jpg Андрій, школяр: - Дивлячись в якому місті вони живуть, але мають жити і ні в чому собі не відмовляти. /images/photo/SL_01.08.2007_n3.jpg Ніна - робітниця кафе: - Середній клас у даний час— це не зовсім багаті люди, які працюють. Але на ту зарплату, яку одержує зараз середній клас, дуже важко прожити сьогодні в Україні. Дмитро, міліціонер: - Це ті, що мають трохи більше за прожитковий мінімум. Ті, що до тисячі мають: лікарі, працівники міліції, пожежники. /images/photo/SL_01.08.2007_n5.jpg Ірина, студентка: - Закордоном для середнього класу треба мати машину, квартиру, дачу, лікарі, вчителі... Сфера культури та освіти. Марічка Набока, Сашко Лащенко У будь-якому суспільстві є бідні та заможні люди. А верства між цими двома полюсами – це так званий “середній клас”. Чи є він в Україні? Чи зміцнів він настільки, щоб контролювати ситуацію в державі?

Між молотом і ковадлом?

Простими словами, це прошарок між бідними і багатими. Ще Аристотель був упевнений — чим він тонше, тим вірогідніше зіткнення крайнощів, що веде за собою революції та інші соціальні конфлікти.

І навпаки: чим потужніший середній клас, тим більше стабільності в державі, тим краще вона розвивається – і в політиці, і в економіці. Як приклад, у розвинених державах середній клас - найчисленніша група населення.

В Україні середній клас тільки народжується, проте є підстави очікувати, що він динамічно зростатиме. Адже, починаючи з 2000 року, в нас скорочується відсоток людей, які вважають себе бідними, а збільшується – тих, які вважають себе середнього достатку, каже заступник директора Інституту соціології Академії Наук України Євген Головаха.

Політики — і влада, і опозиція — не перший рік, особливо перед виборами, говорять про необхідність зміцнення “середнього класу”. Людей, які стали на ноги завдяки власним зусиллям і тому зацікавлені у збереженні того, що нажили, і у збереженні стабільності в країні.

Але під час різноманітних політичних та економічних криз ті, хто справді може поліпшити життя у державі, часто змушені шукати кращої долі за кордоном, констатують експерти. Саме такою була ситуація в Україні в минулі роки. Якщо взяти для прикладу вчених (а серед них чимало здатних принести користь державі) за даними до 2004 року лише до США виїхали 45 тисяч українських науковців. Експерт Олена Малиновська розказує, що в одному 2004 році з України виїхало 33 тисячі 191 особа, з яких повну загальну освіту мали 815 осіб, базову середню — 2125.

Сусідні країни

У Росії середній клас дуже слабко впливає на події, стверджує Володимир Корнілов, директор Українського Інституту країн СНД:

“Усі проекти, спрямовані на те, що середній клас щось може змінити, в Росії будуть захлинатися відсутністю чітко сформованого цього середнього класу.”

А от у іншої сусідки Польщі середній клас змінює життя у державі, зазначає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар.

Адже від кінця вісімдесятих років минулого століття чисельність середнього класу в Польщі збільшується. Але польські соціологи зараховують до середнього класу не лише, як колись, інтелектуалів та дрібних підприємців, але також і власників фірм, працівників ЗМІ, реклами, банківської системи, торговельних представників великих фірм.

Середній клас – це сила?

Політолог Вадим Карасьов скептично ставиться до можливості середнього класу вплинути на ситуацію в Україні. Його замало і він слабенький, вважає політолог:

“Давайте подивимося на наш політичний пейзаж, на політичні сили, які представлені в парламенті і які претендують пройти знову. Там немає партій середнього класу. Є партії великого бізнесу, які спираються на масовий, скоріш за все, бідний електорат. Ті партії, які претендують бути виразниками саме середнього класу, не мають шансів подолати тривідсотковий бар’єр. У 2006 році це була партія “Віче”, сьогодні це “Вільні демократи” Михайла Бродського.”
Політолог Вадим Карасьов: “Надія на середній клас, який би Україну вивів із кризи сьогодні, досить ілюзорна, тому що ілюзорним і досить віртуальним виглядає сьогодні сам середній клас.”


Середній клас — група людей, що має стійкі доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. До середнього класу відносять таких людей, які мають високий рівень освіти і кваліфікації, і займають в суспільстві проміжне становище між багатою невеликою частиною і значною низькооплачуваною.
(uk.wikipedia.org)


Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG