Доступність посилання

ТОП новини

Росія модернізує свою систему ПРО. Дострокові парламентські вибори у Великій Британії можуть відбутися в жовтні. Що стоїть за брутальністю Кремля? (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 1 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі з’явилися нові аналітичні оцінки фахівців, що стосуються структурних змін у російській системі протиракетної оброни. Чимало видань інформують про можливість дострокових парламентських виборів у Великій Британії, які ініціюватиме правляча Лейбористська партія Ґордона Брауна. Чому Росія вдається до все брутальніших заяв і оцінок у зовнішній політиці - так ставлять питання у пресі чимало міжнародних експертів.

Відоме лондонське аналітичне видання «Джейнз» оприлюднило у середу аналіз структурних змін у російській системі ПРО. У статті йдеться про відмову Росії від застарілих радіолокаційних станцій стеження в Україні, Білорусі, Казахстані та Азербайджані і перехід на свою систему модернізованих РЛС. «Джейнз» також інформує про погрози з боку Росії розгорнути нові ракетні комплекси середньої дальності в європейській частині Росії і навіть в Калінінградській області, якщо США не відмовляться від своїх планів розміщення власних елементів ПРО в Чехії, Польщі та інших країнах Європи. «Джейнз» також вказує, що наміри Росії опиратися лише на власні РЛС якраз і викликає підозри у США щодо чесності Росії у її пропозиціях про співпрацю у цій галузі.

Дострокові вибори в Британії?

Лондонська «Таймз» пише у середу, що глава лейбористського кабінету Ґордон Браун «розпочинає пошук засобів для дострокових виборів цієї осені». Перше, чого можуть досягти лейбористи розповсюдженням чуток про дострокові вибори, це те, що виникнуть нові суперечності в лавах консерваторів і друге — «перспектива проведення виборів у жовтні повинна допомогти зібрати кошти і зміцнити дисципліну серед членів Лейбористської партії», — пише «Таймз». Газета вважає, що одним із найгостріших моментів у підготовці лейбористів до цих виборів буде складання передвиборчого маніфесту партії. «Таймз» також вказує на те, що дата дострокових парламентських виборів у Великій Британії залежатиме від моменту оголошення цього рішення прем’єром Брауном. Газета називає два можливих дні проведення цих виборів – 18 і 25 жовтня цього року.

Ще раз про Росію

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» вважає, що першою причиною різких висловів Владіміра Путіна у його оцінках зовнішньополітичних явищ є наближення виборів у Росії (у грудні) до Державної Думи і в березні наступного року – виборів президента Росії. Газета також вважає, що у Кремлі занепокоєні відсутністю чіткої ідеології російської влади, як б включала зрозуміло визначену зовнішню та внутрішню політику. І цим також пояснюються метушня і люті заяви російських можновладців типу путінської на адресу Заходу, що «мозок їм необхідно змінити, а не Конституцію нашу», чи ж останні «ракетні» заяви Сєргея Іванова, наголошує «Файненшел Таймс».

Лондонське видання цитує російського економіста Євгенія Гавриленкова, який вважає, що «на даний момент президенту довіряють. Еліта задоволена. Чиновники також. Лідерів підбирають, щоб зберегти існуючий порядок. Горбачова вибирали, щоб зберегти КПРС. Путіна олігархи вибрали, щоб гарантувати собі спокійне майбутнє. Але обидві ці спроби провалилися. Те ж саме може статися, коли наступного президента виберуть силовики. Хоча вони й правлять країною, але в їхніх лавах немає єдності»,— цитує «Файненшел Таймс» прогноз російського експерта.
XS
SM
MD
LG