Доступність посилання

ТОП новини

«Пряник» - це той кредит, який Лукашенка просить, а «кнут» - це та редукція постачання газу». Інтерв’ю з експертом з питань Білорусі Яном Максим’юком


Людмила Ваннек Прага, 1 серпня 2007, (RadioSvoboda.Ua) – Від 3 серпня російський «Газпром» планує скоротити поставки природного газу до Білорусі майже наполовину. Російська компанія-монополіст, однак, зазначила, що це не вплине на транзит палива до Європи. А як ці міждержавні газові проблеми відчують на собі пересічні білоруські громадяни? Як це фізично буде виглядати? На це запитання відповідає експерт Радіо Свобода з питань Білорусі, України і Польщі Ян Максим’юк.

Ян Максим’юк
(RadioSvoboda.Ua)
Я.М.: - Я гадаю, що поки що пересічні білоруські громадяни не відчують цього скорочення, бо тепер маємо літо і того газу в Білорусі вживають менше, ніж взимку, так що тут великої різниці не буде. А фізично то буде виглядати так, що тиск того газу, який іде через труби повз Білорусь, він попросту зменшиться. Вже була така ситуація взимку, коли Росія зменшила тиск нафти через труби білоруські, і Білорусь все ж відбирала ту нафту собі — стільки, скільки було треба (і навіть на один день Росія перервала подачу нафти до Європи через Білорусь). Тут ситуація може розвиватися яким хочете чином, але поки що пересічні громадяни цього не відчують.

Цікаво інше, що Білорусь фактично могла б заплатити за цей газ! Це ж тільки 460 млн., які вони заборгували Росії за газ у цім році, а резерви Національного банку Білорусі, як усі кажуть, десь 3 мільярди доларів, так що Білорусь могла б за це спокійно заплатити. Чому Лукашенка не хоче платити, а чому просить кредиту в Росії - це інша справа. Я думаю, що навіть ця сума, яку б Білорусь могла заплатити, вона може призвести до розбалансування фінансової системи Білорусі і стати початком розладу цієї системи ринкового соціалізму Білорусі.

Р.С. Пане Максим«юк, Ви згадали кінець 2006-го року, останні дні, коли суперечки через ціну на російські енергоносії до Білорусі призвели до обміну дуже гострими заявами між Москвою і Мінськом. Тепер те, що від 3-го серпня «Газпром» скоротить майже наполовину поставки газу до Білорусі, напевно, теж вплине на відносини між партнерами у союзній державі Росії та Білорусі?

- Напевно. Я думаю, що тут є два аспекти справи. Перший - як Лукашенка розтлумачить громадянам білоруським цю ситуацію? Тут він може зреагувати по-різному. Може, скажімо, відправити уряд у відставку, знайти «цапа-відбувайла» - скинути провину на прем’єра, на уряд і так далі... Але, гадаю, від Росії та її натиску він не викрутиться. Бо то явно Росія тисне на Лукашенку, використовує політику «кнута і пряника» стосовно Білорусі. «Пряник» - це той кредит, який Лукашенка просить, і Росія начебто погодилася дати йому півтора мільярда доларів (тільки ніхто не знає, на яких умовах), а «кнут» - це та редукція постачання газу. І Лукашенка мусить погодитися на російську умову, бо він настільки розсварився із Заходом, що ніякої допомоги від Заходу сподіватися не може.

Р.С. Пане Максим’юк, і Росія, і Білорусь є безпосередніми сусідами України. Логічне запитання: як на Україну вплине ця нова газова суперечка?

- Я думаю, що ця газова суперечка може наблизити одну країну до іншої. Тому що ці країни мусять співпрацювати в енергетичній сфері. Відомо, що Білорусь купує електроенергію з України і уряди нещодавно нібито домовилися щодо ціни на цю енергію. Так що тут ця ситуація (газовий конфлікт) може вплинути, я б сказав, позитивно на співпрацю цих двох країн.

Як я розумію, в 2011 році як Україна, так і Білорусь будуть платити за газ за європейськими цінами. І проблема буде для двох країн подібна: як знайти гроші і як домовлятися із росіянами щодо постачання енергоносіїв? А тут можна буде враховувати те, що пропонував Лукашенка в минулому році: щоб Білорусь і Україна могли домовитися і виробити спільну політику щодо оплати транзиту російського до Європи. Через Білорусь іде 20% російського газу на Захід, через Україну – 80%. Так що тут козир і в України, і в Білорусі є, і я думаю, що цим козирем можна було б скористатися.
XS
SM
MD
LG