Доступність посилання

ТОП новини

Російський прапор на морському дні Північного полюса: Москва хоче власності


Ірина Халупа Прага, 2 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні два російські підводні міні-судна досягли морського дна під Північним полюсом. Там вони встановили зроблений із титану російський прапор, таким чином ніби заявивши, що це російська територія. Російські вчені та зацікавлені політики стверджують, що морське дно на полюсі є геологічним продовженням російського прибережного шельфу, яке тягнеться від самих сибірських берегів. Російські урядовці порівнюють це досягнення з американською експедицією на Місяць 1969 року.

Артур Чілінґаров на тлі атомного криголама
(RadioSvoboda.Ua)
Російський підводний міні-човен готується до спуску на океанське дно на Північному полюсі 2 серпня 2007 року
(RadioSvoboda.Ua)
Якби не глобальне потепління, то сьогоднішня експедиція на морське дно Північного полюса була б неможливою. Але льодовики тануть, і з’являються різні претенденти на багатства, що заховані в полярних надрах. Припускають, що там є щонайменше 10 мільярдів тонн нафти та газу.

Минулого тижня експедиція вирушила з російського Мурманська в пошуках геологічних доказів, які дали б Москві право власності на арктичне морське дно.

Лідер експедиції, відомий полярний дослідник і російський законодавець Артур Чілінгаров, сказав, що спуск на морське дно, на глибину 4 кілометри 200 метрів, відбувся без пригод. Навколо було видно жовтяву землю і не було ніяких морських жителів.

Експедиція в пошуках доказів

Кремль не те що вважає нинішню операцію важливою – він надав їй великий пріоритет. Артур Чілінгаров отримав від Владіміра Путіна статус повноважного президентського представника в Антарктиді.

А російський міністр закордонних справ Сергей Лавров відверто сказав, що мета експедиції – науково показати, що полярне морське дно – це продовження російської території.

«Я вважаю, що ця експедиція – досягнення дна Льодовитого океану – дасть нам додаткові наукові докази того, що ми хочемо досягти», – сказав Лавров.

Є й інші претенденти

Не лише Росія претендує на полярну територію. Сполучені Штати, Канада, Норвегія й Данія також мають право висунути свої претензії.

І Канада їх має вже давно. А з розтаванням льодовиків через глобальне потепління ці територіальні змагання стають дедалі завзятішими.

На сьогоднішній день міжнародні норми дають країнам право на економічну зону в 200 морських миль (320 кілометрів). Але ця зона може бути розширена, якщо країна зможе довести, що структура континентального шельфу у відповідному місці геологічно подібна до її території.

Канада сподівається, що Росія живе не в 15-му сторіччі

А тим часом Канада, яка давно прагне ствердити свій суверенітет над тією самою територією, заявляє, що цьому суверенітетові ніщо не загрожує. Міністр закордонних справ Канади Пітер МакКей висміяв нинішні російські претензії з титановим прапором як звичайне шоу.

«Зараз-бо не 15-те століття. Зараз не плавають навколо світу, щоб навтикати прапорів і стверджувати: заявляємо свої права на цю територію», – сказав голова канадської дипломатії.

За міжнародним законодавством, Канада має часу до 2012 року, щоб подати обґрунтовану заяву про те, що океанське дно під Північним полюсом є продовженням саме її континентального шельфу.

Росія ж, як очікують, свою офіційну заяву про те саме подасть уже цього року.

Остаточно питання власності полярних підводних земель буде вирішуватися в ООН.
XS
SM
MD
LG