Доступність посилання

ТОП новини

Що означає оголошене скорочення поставок російського газу до Білорусі?


Київ, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні російський Газпром має скоротити постачання газу до Білорусі майже наполовину. За що Росія карає свою донедавна найближчу союзницю? Як реагуватиме Мінськ і ціла Європа?

За контрактом, підписаним в останній день минулого року білоруським урядом та російським «Ґазпромом», у 2007 році Білорусь мала б платити 100 доларів за тисячу кубометрів російського газу (перед тим країна сплачувала 47 доларів).

Упродовж першого півріччя «Ґазпром» дозволив Білорусі платити 55 відсотків від контрактної ціни. Мінськ обіцяв розрахуватися з накопиченим газовим боргом до 23 липня, проте не зміг цього зробити.

Речник «Ґазпрому» Серґей Купріянов закликав європейських споживачів російського газу не хвилюватися через сьогоднішнє зниження тиску у білоруських газогонах.

«Із 3 серпня о 10 ранку щоденне постачання газу до Білорусі зменшиться на 21 мільйон кубометрів. Це становить приблизно 45 відсотків від щоденного споживання газу країною. Тим часом обсяг транзиту газу через білоруську територію для наших споживачів у трьох країнах не зміниться», – стверджує він.

«Ґазпром» перекачує одну п’яту свого газу через Білорусь до споживачів у Польщі, Литві та Німеччині.

Речник Єврокомісії Мартін Селмайр виявив занепокоєння цим газовим конфліктом.

«Ми сприйняли це дуже серйозно, і ми сподіваємося, що обидві сторони зможуть вирішити суперечку якнайшвидше, що створить умови для вчасного відновлення постачань», – заявив він.

Росія «поглинає» Білорусь, Лукашенка зволікає до російських виборів

Вінцук Вячорка, лідер опозиційного Білоруського народного фронту, вважає, що погроза «Ґазпрому» зменшити постачання газу до Білорусі – це перший крок економічного поглинання Росією Білорусі.

«Із боку Росії це початок наступного етапу політики заганяння Лукашенка у глухий кут. Зараз Росія та Кремль використовують Лукашенка і як об’єкт, і як засіб підкорення Білорусі. Вони прагматичні у цьому розумінні. Зрозуміло, що єдиним виходом із цієї ситуації для Білорусі було б негайно прийняти всі умови Євросоюзу та отримати переваги європейської програми енергетичної безпеки, інвестування, технологій тощо», – вважає білоруський опозиціонер.

Анатоль Лябедзька, голова опозиційної Громадянської об’єднаної партії, вважає, що Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка, відмовляючись виплачувати борги за газ, намагається виграти час до парламентських та президентських виборів у Росії, щоби говорити з новими хазяями Кремля.

А російський політичний експерт Марк Урнов каже, що попри велику популярність Лукашенка в Росії, особливо серед людей похилого віку, йому навряд чи вдасться вплинути на настрої виборців настільки, щоб Москва пробачила Мінськові газовий борг.

«Я не думаю, що Росія зараз відмовиться від боргів за газ Білорусі. Все тому, що вибори в Росії перебувають на хвилі імперських настроїв. Буде надто складно переконати виборців пробачити Лукашенка, поки він відмовляється виплачувати борги», – вважає російський політолог.

На думку аналітиків, не схоже, що Лукашенка, котрого Москва ставить у безвихідь, піде на деяку демократизацію, щоб отримати якусь допомогу від Брюсселя. Радше він вдасться до звинувачень російського керівництва у зраді найближчого союзника. Якщо ж це не принесе бажаних результатів, тоді Білорусь вимушена буде виплатити свій борг, вважають спостерігачі.

Учора ввечері Лукашенка заявив, що готовий виплатити борг, сягнувши до державного резерву. А резерв він розраховує поповнити за рахунок кредиту від Президента Венесуели Уго Чавеса, ще одного парії на міжнародній арені.
XS
SM
MD
LG