Доступність посилання

ТОП новини

93 роки тому у Галичині та на Буковині почалося формування Легіону Українських січових стрільців


Віталій Пономарьов Київ, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 4 серпня виповнюється 93 роки від початку формування у Галичині та на Буковині добровольчого Легіону Українських січових стрільців. Вони не лише завзято билися проти російської армії, а й засновували українські школи, малювали, писали вірші та складали пісні, які ми співаємо і сьогодні.

У перший день Першої світової війни лідери Національно-демократичної, Соціал-демократичної та Радикальної партій утворили у Львові Головну українську раду. 4 серпня 1914 року вона ухвалила рішення про формування у складі австрійської армії частини під назвою «Легіон Українських січових стрільців». А 6 серпня Рада у своєму «Маніфесті» повідомила про створення Української бойової управи і оголосила запис добровольців:

«Взиваємо весь український нарід дати Українській Боєвій Управі силу, яка потрібна, щоб викувати будучність України. Взиваємо всіх, хто тільки здатний, молодих і старших, інтеліґенцію, селян, міщан і робітників ставати однодушно в лави Українських Січових Стрільців».

Українські cічові cтрільці в окопах на горі Маківці у Карпатах. Квітень 1915 р.
До Легіону записалося 28 тисяч добровольців, проте австрійське командування погодилося на формування української частини чисельністю 2 тисячі вояків. 27 вересня біля карпатського містечка Турка січові стрільці вперше вступили в бій із російськими підрозділами. Згодом вони билися у Галичині, на Волині та на Поділлі.

За умовами Берестейського миру, стрільці визволяли від більшовиків Херсонщину та Запоріжжя. Вони стали головною силою Листопадового повстання у Львові і склали ядро Української галицької армії. А зі стрільців, що потрапили до російського полону, у Києві наприкінці 1917 року був сформований Курінь Січових стрільців. Він входив до Армії Української Народної Республіки і воював проти гетьманців, більшовиків та денікінців.

Серед січових стрільців були поети, художники та композитори, вони ставили вистави, малювали, видавали часописи і збірки віршів та складали пісні.
XS
SM
MD
LG