Доступність посилання

ТОП новини

Капіталізація чи новий метод рейдерства?


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 3 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщині знову лунають заяви про рейдерські атаки на підприємства. Цього разу від акціонерів одного із металургійних комбінатів у невеликому містечку Верхньодніпровську.

raider англійською - пірат
Акціонер ВАТ «Ливарно-механічний завод імені Першого травня» з Верхньодніпровська Михайло Симоненко — власник 0,4 % акцій підприємства. Каже, скоро не матиме і цього, члени правління підприємства задумали збільшити статутний фонд компанії і додатково випустити акції. Пан Симоненко впевнений, що після того, як акції додрукують, його мізерний пакет взагалі знеціниться.

Найбільше чоловіка дивує те, що на збори, де це питання вирішували, його не покликали, хоча іншим акціонерам, зокрема, його мамі, якої вже нема на цьому світі, запрошення надіслали. Симоненко каже, що на підприємство готується рейдерська атака і просить захисту у влади та правоохоронців. «За два місяці їм терміново раптом треба на 7 млн. випустити акцій. Мене просто обдурюють як акціонера», — стверджує акціонер.

Емісія — це не рейдерство?

Представники правління ливарного заводу запевняють, що закон не порушували. Емісію акцій справді збирались провести. Але потім передумали, через технічні проблеми. Голова спостережної ради товариства Андрій Чорний каже, що за рекомендацією їхнього реєстратора це питання перенесли на інший термін.

Не вбачають порушення законодавства у діях правління ВАТ поки і правоохоронці. Статут товариства не забороняє проводити емісію, каже начальник відділу обласної прокуратури Віктор Говоруха. «Є Статут цього акціонерного товариства і Закон, і вони не порушені. Це питання вирішується або між акціонерами, або в судовому порядку. Це питання – спір між акціонерами»,— стверджує Говоруха.

У Дніпропетровському територіальному управлінні Держкомісії з цінних паперів теж відкидають ймовірність рейдерського захоплення. Заступник начальника управління Ірина Дорошович вважає, що нема предмету суперечки. Скарга була на додатковий випуск акцій як спосіб рейдерського захоплення. А сьогодні цього немає.

А може, таки рейдерство...

Між тим у громадській організації «Антирейдерський Союз» із цим не погоджуються. Координатор об’єднання Ірина Малоголовкіна каже, що емісія акцій – це один із відомих у світі способів рейдерського захоплення підприємства.

В «Антирейдерському Союзі» додають: за останні кілька років на Дніпропетровщині вже сталося кілька десятків спроб рейдерського захоплення підприємств. Це найбільше, порівняно з усіма іншими регіонами України. До того ж, як рейдерство можна розцінити й незаконну забудову парків та скверів і захоплення землі у центрі міста. Між тим закону, який би встановлював кримінальну відповідальність за такі дії, в Україні так і немає.
XS
SM
MD
LG