Доступність посилання

ТОП новини

Козак, який відпочивав, став козаком, що зник


Олена Солодовнікова Харків, 3 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Через реконструкцію фонтанів у Харкові стало на один пам’ятник менше. Із майданчика в центрі міста поблизу Оперного театру демонтували скульптуру козака, що відпочиває. Куди перемістився пам’ятник, не знає ані його автор, ані представники житлово-комунальних служб. Скульптор Сейфаддин Гурбанов стурбований, що його кам’яну фігуру знищили.

Наразі маємо лише сувеніри
Скульптура козака була розташована в чаші одного з фонтанів поблизу місцевого оперного театру. Однак коли фонтан почали реконструювати, пам’ятник зник. Його автор Сейфаддин Гурбанов про це дізнався тиждень тому, каже, що проїжджав повз та побачив, що фігури козака немає. Він звернувся за поясненнями до бригадира будівельників і отримав таке пояснення: «Ми її не могли підняти, тому розбили і вивезли на звалище».

Козак на дачі посадовця?

Скульптура зроблена з піщаника та важить близько десяти тонн, каже Гурбанов. Він вважає, що перенести її, не пошкодивши, було неважко. Робітники розповідають, що бачили, як козака демонтували за допомогою крану. За їхніми словами, фігура була неушкодженою. Але куди її транспортували, будівельники фонтану не знають. Припускають, що її відвезли на дачу когось з посадовців. Є й інші версії. Робітник Сергій Ручко думає, що пам’ятник буде стояти поблизу нових лав, які зараз обкладають мармуром.

Начальник департаменту житлово-комунального господарства Віктор Кітанін наполягає на тому, що скульптуру відвезли на склад, але куди саме, він не уточнює. На його думку, підніжжя пам’ятника згнило, скульптура не являє культурної цінності. Сейфадддін Гурбанов з цим категорично не згоден. Він розповідає, що зробив пам’ятника на одному диханні за зразком старовинних скіфських баб. За задумом автора він повинен нагадувати українцям про їхнє походження. «Скульптура тим цінніша, чим вона цілісніша. Всі намагалися зробили витончені речі, а я хотів оживити камінь»,— каже Гурбанов. Скульптура козака з’явилась під час з’їзду архітекторів, який проходив у Харкові вісімнадцять років тому. Тоді роботи всіх учасників розмістили на алеї центрального парку Харкова, але за кілька місяців кам’яні фігури розбили вандали, згадує Гурбанов. Козак залишився цілим.

Де скульптура зараз, пообіцяв розібратися харківський міський голова Михайло Добкін. Якщо козака знайдуть, то краще буде перенести його з бетонного майданчика до парку – в зелені він буде виглядати органічніше, вважає Гурбанов.
XS
SM
MD
LG