Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про перемогу норвезького бізнесу над російським в Україні, ганьбу британської поліції та боротьбу прапорів в Іспанії


Олекса Семенченко Лондон, 3 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети у п’ятницю коментують перемогу в американському арбітражному суді норвезької телекомунікаційної компанії Telenor над російською промисловою групою «Альфа» у затяжній справі щодо їхнього спільного володіння найбільшою українською компанією мобільного зв’язку «Київстар». Серед інших тем привертають увагу коментарі щодо висновків звіту, який викриває недоліки в діяльності британської поліції.

"Київстар" у центрі суперечок

Британська газета «Файненшел Таймс» повідомляє, що арбітражний суд у Нью-Йорку дав російській компанії «Альфа» 120 днів, щоб виконати угоду, яка передбачає або продаж нею своєї частки в українській фірмі «Київстар», або зниження частки її акцій у двох конкурентних компаніях в Україні до менше, ніж 5 відсотків. Норвезькій компанії Telenor належить 56 з половиною відсотків акцій у підприємстві «Київстар», а «Альфі» – 3,5 відсотка, проте це партнерство перетворилося в публічний скандал, помножений на низку судових розглядів у Сполучених Штатах та Україні щодо того, хто контролює компанію. Британське видання далі зазначає: «Фірма Altimo, що є інвестиційним крилом «Альфи», негайно відкинула постанову американського суду, заявивши, що її не можна втілити в Україні, й пообіцяла, що ніколи не продасть своєї частки, а натомість боротиметься за «Київстар» в українських судах». Telenor відповів на це, що Україна є учасником комісії ООН із законів про міжнародну торгівлю, а тому підпадає під ухвалу американського суду.

Скаржаться на поліцію

Британський тижневик «Економіст» коментує звіт від 2 серпня британської Незалежної комісії зі скарг на поліцію. Йдеться про розслідування публічних заяв лондонської поліції після вбивства нею 2005 року ні в чому не винного бразильського громадянина, якого прийняли за терориста. У статті мовиться: «Визнано, що поліція не лише незадовільно здійснила операцію, але й ввела в оману громадськість після неї… Коли деталі звіту поліції (щодо цього вбивства) потрапили до преси, то було заарештовано репортера та його дівчину. Тон звіту комісії зі скарг на поліцію довелося пом’якшити після того, як офіцери,чиї прізвища фігурували у звіті, стали погрожувати судом… У цей час прем’єр-міністр Ґордон Браун намагається переконати депутатів парламенту, що поліції слід дати більше антитерористичних повноважень. Домогтися цього було б і без того важко. Легше тепер не буде після нового нагадування, що офіцери наробили вбивчого хаосу з повноваженнями, які вже мали, та й ще намагалися це приховати».

Хай майоріє каталонський прапор

А іспанський щоденник «ABC» пише про постанову Верховного суду країни, що зобов’язує поліцейську академію в Країні басків підняти над своєю будівлею іспанський національний прапор. Газета зазначає у зв’язку із цим: «Бути іспанцем, може, привабливо, але іноді це дуже стомлює… Між собою ми не можемо нормально розв’язати жодної проблеми… Візьміть хоча б оце питання прапорів: це просто жах, яким воно є симптоматичним щодо територіальних хвороб, на які ми страждаємо. … За цікавим збігом обставин, каталонські сепаратисти зараз вимагають, щоб каталонський прапор вивішувався поруч з іспанським у всіх поліційних управах Каталонії. Ми робимо дуже малий поступ, і всі дуже втомлюємося».
XS
SM
MD
LG