Доступність посилання

ТОП новини

На виборчі дільниці можуть прийти до 15 тисяч українців у Португалії


Наталія Вікуліна Ліссабон-Брюссель, 03 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) На вересневих виборах до Верховної Ради матимуть змогу проголосувати до 15 тисяч українців, що перебувають на консульському обліку в Португалії. Так дані навів Посол України в Португалії Ростислав Троненко. В інтерв`ю кореспондентці Радіо Свобода Наталі Вікуліній він розповів, як його посольство готується до проведення виборів:

Ростислав Троненко, посол України в Португалії
Р.Т. Це та робота, яку ми і всі наші колеги в закордонних дипломатичних установах України робимо вже не вперше. Ми дивимось і звіряємо списки тих, хто стоїть у нас на постійному і тимчасовому консульському обліку. Бо саме вони зможуть проголосувати на майбутніх виборах 30 вересня.

Р.С. Загалом у Португалії, я так розумію, перебуває набагато більше українських громадян, ніж 15 тисяч, які стоять на консульському обліку.

Р.Т. Так, набагато більше. Хоча ми керуємось офіційними португальськими даними. Згідно з ними, станом на початок липня цього року легально тут перебуває 37 851 громадян України. Коли я починав свою місію в січні минулого року, ця цифра дорівнювала 70 тисячам осіб.

Р.С. За досвідом минулих виборів чи можна назвати українських громадян у Португалії досить активними виборцями? Вони приходять голосувати?

Р.Т. Громада тут не тільки економічно, а й політично активна. Тільки, наприклад, у 3-му турі президентських виборів 2004 року через одну дільницю ( тоді була тільки одна виборча дільниця у посольстві в Лісабоні ) пройшло понад 6 тисяч людей. І то не всі змогли проголосувати. Так що (активність) уже зараз відчувається у засобах масової інформації, які випускає громада. От переді мною останнє число за липень інформаційного випуску Спілки українців Португалії, який називається “Українці в Португалії”. Тут є оголошення від громади, яка пояснює, що зможуть проголосувати ті, хто стоїть на консульському обліку в консульстві України в Порту або в консульському відділі посольства в Лісабоні. І не треба піддаватися на деякі чутки або брудні технології – це я про оголошення останнім часом, в яких кажуть, що якщо людина стає на консульський облік, то її нібито можуть “вирахувати”, щоб змусити платити податки не тільки в країні перебування, а й в Україні. Ну і пояснюється, що, зокрема, з Португалією у нас підписано угоду про уникнення подвійного оподаткування. Отже, все це не більше, ніж чутки.

Р.С. Незважаючи на те, що в Португалії виходять українські газети, а деякі люди мають супутники з українськими каналами, можливо, не всі наші громадяни знають про ці вибори. Чи планує посольство якось інформувати цих громадян трішки заздалегідь перед виборами?

Р.Т. Безумовно. Я вже давав декілька інтерв”ю для засобів масової інформації, які виходять тут російською і українською мовами. Ми будемо допомагати всіляко комісії, яка буде сформована Центральною виборчою комісією, нашим дільничним комісіям і в місті Порту, і в Лісабоні для того, щоб якомога більше надати інформацію про вибори – це одне з наших завдань, і це та реальна допомога, яку ми зможемо надати громаді.
XS
SM
MD
LG