Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович не бачить альтернативи об’єднанню Партії регіонів із «помаранчевими» в новій Верховній Раді


Партія регіонів залишається прихильником широкої коаліції, щоб забезпечити стабільний розвиток і розквіт держави, сказав лідер партії і Прем’єр-міністр на з’їзді Партії регіонів у суботу в Києві. У передвиборчій програмі під гаслом «Добробут і стабільність», яку представив Янукович, пріоритетом проголошена «соціальна складова». Де збираються взяти гроші на всі ці обіцянки, наразі не ясно. З’їзд затвердив виборчий список Партії регіонів у складі 450 осіб – за кількістю місць у Верховній Раді. До першої п’ятірки ввійшли Віктор Янукович, Раїса Богатирьова, Тарас Чорновіл, Інна Богословська і Нестор Шуфрич. З’їзд також одноголосно затвердив меморандум про співпрацю з російською прокремлівською партією «Єдина Росія».


Партія регіонів залишається прихильником широкої коаліції, щоб забезпечити стабільний розвиток і розквіт держави, сказав лідер партії і Прем’єр-міністр на з’їзді Партії регіонів у суботу в Києві.

За його словами, партія готова до компромісу з Віктором Ющенком навколо розбіжностей щодо закону про Кабінет міністрів, окремі моменти якого Президент вважає за антиконституційні.

Але цей компроміс можливий тільки в рамках парламентсько-президентської республіки, наголосив Янукович.

Щоб «ліквідувати фактичне двовладдя», заявив він, треба ухвалити й закон про Президента, а також закони про регламент Верховної Ради і про центральні й регіональні органи влади.

У передвиборчій програмі під гаслом «Добробут і стабільність», яку представив Янукович, пріоритетом проголошена «соціальна складова».

Партія регіонів пропонує значно позбільшувати найрізноманітніші соціальні виплати, зокрема на дітей і на їхнє народження, попіднімати мінімальну зарплату, виплати військовослужбовцям, стипендії, як також забезпечити молоді родини житлом, а лікарні всіх рівнів необхідним обладнанням, гарантувати молодим фахівцям перше робоче місце тощо.

Де збираються взяти гроші на всі ці обіцянки, наразі не ясно.

У зовнішньополітичній галузі Партія регіонів заявляє, що вступ України до НАТО вирішуватиметься тільки через усенародний референдум, що вступ держави до ЄС і СОТ – не самоціль, а участь України в єдиному економічному просторі з Росією, Казахстаном і Білоруссю «важлива».

Також партія прагне надати російській мові статусу державної.

З’їзд затвердив виборчий список Партії регіонів у складі 450 осіб – за кількістю місць у Верховній Раді.

До першої п’ятірки ввійшли лідер партії, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, лідер парламентської фракції партії в Верховній Раді 5-го скликання Раїса Богатирьова, депутат дотеперішньої Верховної Ради від партії Тарас Чорновіл, заступник міністра юстиції Інна Богословська, щойно увільнена від лідерства в партії «Віче», і міністр із питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.

Шуфрич, який раніше був членом СДПУ(о), також вступив до Партії регіонів.

Наступні місця в першій десятці списку обіймають перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров, депутат Верховної Ради 5-го скликання від Партії регіонів, бізнесмен Рінат Ахметов, заступник голови парламентської фракції партії в дотеперішній Верховній Раді Олександр Єфремов, депутат Верховної Ради 5-го скликання від партії Юхим Звягільський і заступник голови парламентської фракції в дотеперішній Верховній Раді, який очолив виборчий штаб партії на нинішніх дострокових виборах, Борис Колесников.

У перерві з’їзду Ахметов заявив, що балотується до парламенту, щоб працювати рядовим депутатом, і не має планів працювати в уряді.

У списку є колишні члени фракції «Наша Україна» Олександр Волков, міністр економіки Анатолій Кінах, колишній міністр юстиції Сергій Головатий i Василь Гуреєв, а також колишні члени фракції БЮТ Володимир Зубик, Василь Хмельницький, Олександр Єдiн, Михайло Зубець, Максим Луцький, Олег Надоша, Володимир Олійник, Інга Вершиніна.

До першої сотні списку також увійшли віце-прем’єр-міністри Володимир Рибак, Андрій Клюєв, Дмитро Табачник, Олександр Кузьмук і Віктор Слаута, колишній генеральний прокурор Геннадій Васильєв, перший заступник міністра Кабінету міністрів Олена Лукаш, депутат 5-го скликання, колишній голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов, депутат 5-го скликання, ще один колишній генпрокурор Святослав Піскун, керівник апарату прем’єра Сергій Льовочкін, депутат 5-го скликання, колишня прес-секретар Прем’єр-міністра Януковича Ганна Герман.

У першій сотні списку є також міністри: охорони навколишнього середовища Василь Джарти, палива й енергетики Юрій Бойко, вже згаданий міністр економіки Анатолій Кінах, щойно звільнений від лідерства в Партії промисловців і підприємців України, міністр праці й соціальної політики Михайло Папієв, який щойно вийшов із лав СДПУ(о), але до Партії регіонів іще не вступив, міністр юстиції Олександр Лавринович, вугільної промисловості Сергій Тулуб, житлово-комунального господарства Олександр Попов, Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов і голова Держкомтелерадіо Едуард Прутник.

Серед інших до сотні списку ввійшли син Прем’єр-міністра Віктор Янукович-молодший, лідер партії «Трудова Україна» Валерій Коновалюк (записаний як позапартійний; у п’ятницю партія «Трудова Україна» на своєму з’їзді вирішила «об’єднати політичні зусилля з Партією регіонів» і має продовжити цей з’їзд у понеділок, при цьому про вихід Коновалюка з його партії не повідомляли), депутат 5-го скликання, генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак, президент Національної атомної енергогенерувальної компанії «Енергоатом» Андрій Деркач.

Загалом у списку п’ять віце-прем’єрів, десять нинішніх міністрів і близько 200 депутатів дотеперішньої Верховної Ради, зокрема, майже всі члени фракції Партії регіонів.

Водночас до списку взагалі не потрапив депутат 5-го скликання Олег Калашніков, відомий своїм минулорічним нападом на тележурналістів. При цьому Калашнікова не стали виключати з членів Партії регіонів.

З’їзд також одноголосно затвердив меморандум про співпрацю з російською прокремлівською партією «Єдина Росія», яка має понад дві третини місць у Державній Думі Росії.

За цим меморандумом обидві партії збираються впливати на уряди своїх країн, щоб поглиблювати їхнє «стратегічне партнерство», а також «не допустити входження своїх країн до будь-яких міжнародних військових структур, які загрожують національній безпеці сусідньої країни».

За нинішніми опитуваннями громадської думки Партії регіонів прогнозують найбільше голосів на виборах.

Матеріали до теми:

• Олександр Мороз: Соціалістична партія зробить усе, щоб дострокові вибори не відбулися, бо через них Україну «втягнуть до НАТО». • Кілька менших партій приєднуються до Партії регіонів, а їхні лідери – до виборчого списку Партії регіонів • В Україні триває виборча кампанія до дострокових виборів Верховної Ради
XS
SM
MD
LG