Доступність посилання

ТОП новини

Україна може переглянути ціну на транзит російського газу своєю територією


Про це заявив заступник секретаря РНБО Юрій Продан, відповідаючи на питання Радіо Свобода.


Про це заявив заступник секретаря РНБО Юрій Продан, відповідаючи на питання Радіо Свобода: «Думаю, що потрібно ставити сьогодні питання щодо перегляду ціни на транзит газу. Якщо прозвучала заява, що збільшується ціна (на газ), збільшується на 10%, то питання зміни ціни транзиту теж треба ставити сьогодні».

В українсько-російських угодах, укладених на початку минулого року, ціна газу для України була прописана лише на перше півріччя, а ціна транзиту російського газу Україною – на 5 років.

Наразі Україна купує російський та середньоазійський газ за ціною 130 доларів за тисячу кубометрів. Москва неодноразово натякала, що ця ціна нижча за ринкову.

Юрій Продан також зазначив, що Україна має змінювати схему газових поставок: «Ця схема не задовольняє в першу чергу українську сторону. Потрібно вести сьогодні переговори, виходячи з потенційних можливостей України, тому що Україна сьогодні транзитує газ. Дві сторони сьогодні зацікавлені одна в одній, що російська сторона, що українська. Потрібно виходити з цієї зацікавленості і домовлятися і щодо можливих схем поставок, і щодо можливих цін, по яких це може бути здійснене».

Російський та середньоазійський газ Україна імпортує через спільне українсько-російське підприємство «Укргаз-Енерго».

У свою чергу ця компанія закуповує газ не безпосередньо у російського «Ґазпрому», а ще в одного посередника – компанії «РосУкрЕнерго».
XS
SM
MD
LG