Доступність посилання

ТОП новини

«Пластилінотерапія» Дениса Коломійця


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шедеври світового архітектурного мистецтва… із пластиліну. Такий незвичний матеріал для своїх робіт обрав юний скульптор Денис Коломоєць, який мешкає на Дніпропетровщині. І хоча роботи хлопця це лише міні-копії відомих храмів та замків, висотою не більше півметра, у своєму містечку він – справжня знаменитість. Батьки Дениса не знають, звідки у нього таке захоплення, – у родині ні в кого немає хисту до малювання чи ліплення. Кажуть, напевно, пластилін – це ліки для хлопця, який через важку хворобу майже не буває надворі.

Пізанська вежа, Собор Паризької Богоматері, Тауер, Храм Василя Блаженного… Пластилінові міні-копії найвеличніших споруд світу зберігаються в одній шафі. На кожну роботу юний майстер Денис Коломоєць витрачає по 10 кілограмів пластиліну і по місяцю свого життя. Ліпить приблизно із чотирьох років, спочатку – квіти та невеликі композиції, тепер – шедеври світової архітектури.

Юний скульптор практично не виходить з квартири через хворобу

Жодного з них Денис ніколи не бачив, а може, й не побачить – уже багато років через хворобу серця він практично не виходить з квартири. Зразками для пластилінових витворів стають малюнки в підручниках та на листівках. Деталі, яких не видно, доводиться домислювати самому.

Денис каже, що, беручи до рук пластилін, почувається справжнім архітектором: «Як будинки будують, так і я так, потихеньку. Храми, замки, собори… Отаке, найскладніше».

Через серйозну хворобу серця шкільну освіту Денисові Коломойцеві довелося здобувати вдома. Аби якось підтримати хлопця, його вчителька Лідія Столяренко влаштувала персональну виставку робіт у місцевій школі – тій самій, де Денис мав навчатись.

Після цього до юного майстра прийшло визнання – у нього побільшало друзів і навіть з’явилися клієнти, пластилінові витвори у містечку стало модно замовляти на подарунок.

Денисова вчителька Лідія Столяренко розповіла: «Всі діти були вражені цими роботами, захоплювались красою. Мені здається, що Денисові це дало крила, бо до нього прийшло визнання, він побачив, що комусь це цікаво».

Наразі Денис мріє побувати у Франції, аби побачити Нотр-Дам де Парі. Каже, знаменитий собор виліпив з певними авторськими домислами, хотів би побачити, який він насправді.

Коштів вже на четверту операцію немає

Мама ж Дениса Ірина Коломоєць мріє про інше – після третьої операції на серці хлопцеві треба робити четверту, і бажано – закордоном. Поки коштів родини вистачає тільки на їжу та ліки для хлопця. Родина з п’яти осіб мешкає в тісній однокімнатній квартирі.

Ірина Коломоєць: «Сину старшому 20, Денискові – 19, і Едик, наймолодший. Едик у нас зараз на кухні спить».

Батьки Дениса сподіваються, що талант сина помітять впливові люди. А у самого юного скульптора – новий задум: виліпити з пластиліну серію фігурок українських політиків.
XS
SM
MD
LG