Доступність посилання

ТОП новини

Формування нового уряду і вибори президента вірогідно викличе напругу між ісламістами і світськими колами Туреччини


Василь Зілгалов Прага, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні прем’єр-міністр Туреччини отримав від Президента мандат на формування нового уряду. Це сталося через два тижні після впевненої перемоги на парламентських виборах партії Справедливості і розвитку, лідером якої є Тайіп Ердоган. Спостерігачі кажуть, що з урядом проблем, швидше за все, не буде, але щодо виборів Президента Туреччини, то передрікають можливе загострення політичної ситуації.

Тайіп Ердоган
Нині партія Ердогана має в парламенті 341 місце з 550 та може спокійно, максимально за 45 днів, створити уряд. Цей термін дається після приведення до присяги меджлісу та мандату діючого президента Туреччини. Що й сьогодні й сталося. У квітні цього року саме намагання партії Справедливості і розвитку обрати свого ісламістськи налаштованого міністра закордонних справ Абдуллаха Ґюля президентом викликало негативну реакцію з боку світської опозиції та військових чільників країни. Тоді Ердоган у кінцевому підсумку змушений був призначити дострокові парламентські вибори.

Сьогодні, щодо формування уряду Ердоган сказав, що враховуючи досвід урядування впродовж майже 5 років, він сподівається створити ще сильніший уряд щоб подолати чимало недоліків.

Наступний президент Туреччини буде ісламістом?

Але найбільшою проблемою буде саме обрання президента країни діючим парламентом, у якому ісламськи орієнтована Партія Справедливості та розвитку має більшість. Адже цей президент від ісламістів має змінити діючого світського президента Сезера. Чи обов’язково спалахне нова політична криза? Британський експерт з Інституту політичних проблем в Анкарі Дейвід Барчард каже, що не обов’язково. Сьогодні ситуація в Туреччині набагато спокійніша, у парламенті буде кворум у дві третини голосів для проведення виборів. «У парламенті труднощів не буде» запевняє аналітик.

Барчард також вважає, що на Ердогана буде чинитися сильний тиск, щоб той відмовився від кандидатури Ґюля. Хоча останній зі своїми прихильниками дуже бажає обійняти цю посаду. Дейвід Барчард прогнозує, що з Ґюлем буде завершено упродовж 2-3 турів голосування. Це триватиме не більше місяця, поки президент приступить до своїх обов’язків, каже Барчард.

Ататюрк заснував світську Туреччину


Абдуллах Ґюль належить до ісламістських кіл і багато хто побоюється, що з його приходом ситуація в Туреччині може змінитися. «Адже його дружина, яка носить чадру, прийде до президентського палацу, а це може призвести, як кожен розуміє, до повної зміни протоколу, і Туреччина може стати іншою дуже скоро»,- підкреслює Дейвід Барчард.

Кемаль Ататюрк , який заснував нову Туреччину в 1923 році, вважав жіночу мусульманську чадру, головний убір жінки - мусульманки, серйозною перешкодою на шляху до цивілізованої нації. Але часи змінюються і в Туреччині. І сам Абдулаах Ґюль нагадав журналістам відразу ж після виборів, що натовпи на виборах розспівували: «Ґюля в президенти!». І додав, що він не може «закривати очі на те, чого бажають люди».
XS
SM
MD
LG