Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія забороняє імпорт худоби, м''яса і молока з Британії


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 серпня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – У понеділок увечері Єврокомісія ухвалила рішення заборонити імпорт худоби, м''яса і молока з Британії, де було виявлено вірус ящуру. Передбачено, що ситуацію в Британії розглянуть у середу ветеринарні експерти з Євросоюзу, які обговорюватимуть, як довго може тривати заборона на імпорт м''ясо-молочних британських продуктів.


Британія стає зоною підвищеного ризику, з якої не можна вивозити корів, свиней, овець і кіз, а також м''ясо та молоко.

Речник Комісара ЄС з охорони здоров''я Філіп Тод повідомив: «Зона підвищеного ризику – це територія, з якої забороняють вивозити як живих тварин, так і свіжі м''ясо-молочні продукти. І такою зоною має бути вся територія Британії, за винятком Північної Ірландії. Тож заборона щодо продуктів і тварин діятиме на всій британській території».

На відміну від 2001 року, тепер британська влада діє досить оперативно

Ящур є безпечним для людей, однак може завдати великих збитків сільському господарству і загалом економіці країни. Минулими вихідними ящур вразив 60 корів на фермі в англійському графстві Суррей, штам вірусу цієї хвороби ідентичний штаму, що його досліджували в Інституті здоров''я тварин, який розташовано поруч. Це – перший спалах ящуру у Британії після останньої епідемії 2001 року, яка дуже боляче вдарила по місцевому фермерству. Тоді британський уряд звинувачували в занадто повільній реакції на поширення вірусу, а власники тоді зарізали і спалили мільйони домашніх тварин. Ящур поширився і на інші країни – Ірландію, Францію і Нідерланди.

Після спалаху вірусу цими днями влада Британії повідомили, що вся худоба на згаданій фермі пройшла перевірку, навколо ферми встановлено передбачені законодавством ЄС зону захисту радіусом у 3 кілометри і зону спостереження радіусом у 10 кілометрів.

«Перш за все, ми вітаємо швидкість, з якою британська влада підтвердили вид вірусу. Ми очікуємо на результати розслідування щодо можливого походження спалаху хвороби», – наголосив речник Комісара ЄС з охорони здоров''я Філіп Тод.

Як довго протриває заборона на імпорт худоби і м''ясо-молочних продуктів?

Зона захисту навколо ферми має лишатися протягом щонайменше 15 днів, а зона спостереження існуватиме мінімум 30 днів. Філіп Тод зауважив, що Єврокомісія стежитиме за тим, як розвивається ситуація, і відповідно до цього може ухвалити рішення про ті чи інші заходи. У середу ветеринарні експерти Євросоюзу зберуться на спеціальне засідання, на якому проаналізують, як довго має тривати заборона на імпорт худоби і м''ясо-молочних продуктів з Британії і чи можна зробити виняток для тієї чи іншої території або харчових виробів.
XS
SM
MD
LG