Доступність посилання

ТОП новини

Егуд Ольмерт бажає жити по сусідству з палестинською державою


Василь Зілгалов Прага, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В перебігу зустрічі з головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом в Ієрихоні (Західний берег Йордану) ізраїльський прем’єр Егуд Ольмерт пообіцяв у понеділок, що у найближчий час розпочнуться переговори про створення незалежної палестинської держави.

Про створення палестинської держави ізраїльський прем’єр вів мову і перед початком переговорів. Егуд Ольмерт відкрив зустріч з Махмудом Аббасом в готелі ІнтерКонтиненталь наступними словами: «Я прибув сюди для того щоб обговорити з палестинською владою Махмуда Аббаса базові невирішені проблеми між Ізраїлем та Палестинською адміністрацією. Сподіваюся. що результатом цих переговорів буде створення палестинської держави».

Реалізація плану президента Джорджа Буша стосовно створення двох держав для двох народів

Ізраїльська преса, зокрема, газета «Гаарец», інформує, що Ольмерт не назвав дати цього творення але підкреслив, що «не буде затягувати час». Ізраїльський прем’єр потворив стандартне формулювання про те, що «слідуючи за президентом США Джорджем Бушем, маємо твердий намір реалізувати мрію про створення двох держав для двох народів – єврейського і палестинського, які будуть жити в мирі і безпеці». За словами Ольмерта базою для діалогу залишається план Буша «Дорожня карта».

Чимало засобів інформації посилаються на заяви представників ізраїльського уряду, які вважають, що метою цієї зустрічі в Ієрихоні було досягнення максимально можливого взаєморозуміння з проблем двох держав для двох народів до початку близькосхідного самміту, який запропонував провести Джордж Буш але дата якого і підтримка серед арабських країн є ще проблематичними.

Однак, за словами тих же ізраїльських офіційних чинників, на переговорах обидва лідери, найвірогідніше, узгоджували принципи, а не конкретні питання – такі, як остаточні кордони палестинської держави, доля палестинських біженців і майбутній статус Єрусалима. Разом з тим зустріч в Ієрихоні розцінюється як висловлення підтримки Ізраїлем уряду Аббаса.

Повідомляється також, що на цих переговорах ставилися конкретні питання, зокрема, Аббас знову вимагав визволення з ізраїльського ув’язнення засновника угруповання «Танзім» Маруана Баргуті, який відбуває в Ізраїлі п’ять довічних термінів і плюс 40 років за терористичну діяльність. Йшлося також про співпрацю служб безпеки двох урядів.
XS
SM
MD
LG