Доступність посилання

ТОП новини

Хто у Сербії опікується воїнами, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії?


Анамарія Рамач Белград, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сербії знову порушено проблему військових, що брали участь у минулих війнах. Міністерство праці й соціальної політики у вересні починає реєстрацію усіх учасників війн на території колишньої Югославії, які наразі живуть у Сербії.


Питання колишніх воїнів-фронтовиків знову почало бути актуальним після спроби самогубства 29-річного Мілана Протича у неділю ввечері. Протич хотів стрибнути з даху будинку, але після 17 годин умовлянь, поліцейським вдалося його врятувати. Під час бомбардування силами НАТО 1999 року, молодий, тоді 21-літній чоловік був рядовим у сербському краю Косово. Після цього у нього почалися психічні проблеми. Його стан погіршився рік тому, коли залишився без роботи.

Держава слобо опікується ветеранами

У Спілці воєнних інвалідів незадоволені тим, як держава опікується воєнними ветеранами. Адже у Сербії є ще багато людей, які не можуть самі справитися з травматичним досвідом. Усе більше стає і тих, які відзначаються агресивною поведінкою. Никола Жуйович зі Спілки ветеранів-воєнних інвалідів каже, що психологічні травми мають свої початки на воєнному полі. «Чи загинете, чи ні, чи будете полоненим, чи ні... Нам траплялися різні речі: ми знаходили людей, які були полонені, а потім їх порізали...» розповідає Жуйович.

Мілан Протич після восьми років перебування у Косові не міг стерти з пам’яті картини поля бою. Його знайомі кажуть, що він постійно бачив обличчя вбитих друзів та чув голоси, які нагадували йому пережите страхіття. У Центрі для лікування психічних травм кажуть, що багатьом ветеранам не вдається включитися у суспільне життя. Владан Беара підкреслює, що саме суспільство мусить почати відповідально ставитися до ветеранів. «Суспільство мусить усвідомити, що ми у Сербії маємо кілька сотень тисяч людей, які були на війні. Ми мусимо усвідомити, що ми, як суспільство, самі відправили тих людей туди», каже він. 20 % учасників війни виявляють посттравматичне стресове порушення

У Міністерстві праці й соціальної політики Сербії готують зміни до законів про захист фронтовиків. Законопроект передбачає лікування та допомогу у навчанні чи перекваліфікації, щоб учасникам війн легше було пристосуватися до нових умов життя. Міро Чавалюґа, заступник міністра праці й соціальної політики каже, що треба допомагати цим колишнім солдатам знайти роботу, або отримати додаткову кваліфікацію чи перекваліфікуватися.

Хоча пройшло вже 16 років від початку війн на території колишньої Югославії, лікар Військово-медичної академії у Белграді Мирослав Радованович каже, що сьогодні все ще трапляються нові випадки посттравматичного синдрому. За його словами, приблизно 20 % учасників війни після пережитої травматичної події виявляють посттравматичне стресове порушення, а хронічна форма захворювання трапляється у дещо менше ніж 10 % випадків.
XS
SM
MD
LG